Geen afbeelding beschikbaar

Begin van de beschaving van de Maya’s

Hij was de grote leider. De heerser die het gat tussen de culturen van de Olmeken en de Maya’s overbrugde en de overgang naar de Maya-heerschappij in gang zette.

Aldus de Guatemalaanse staatsarcheoloog Miguel Orrego over de Maya-koning K’utz Chman. Het graf van de koning werd gisteren ontdekt bij de Tak’alik Ab’aj vindplaats in het westen van Guatemala. K’utz Chman was een priester bij de Olmeken en werd daarna de eerste koning en grondlegger van het rijk van de Maya’s.

De Olmeken waren de eerste grote beschaving in Midden-Amerika. Zij leefden in de tropische laaglanden van het huidige Mexico. Het hoogtepunt van hun beschaving lag ongeveer tussen 1500 en 800 voor Christus, waarna het verval zijn intrede deed. Rond 400 voor Christus was hun macht bijna geheel verdwenen en werden zij voorbijgestreefd door de Maya’s.

K’utz Chman was rond 700 voor Christus de grondlegger van het rijk van de Maya’s. Hij was eerst een priester van de Olmeken maar introduceerde daarna een belangrijke veranderingen in de kunst en architectuur die essentieel werden voor de cultuur van de Maya’s. Tijdens zijn regeerperiode als eerste koning van de Maya’s werden de eerste piramides gebouwd en maakten de Maya’s de eerste beelden van hun heerser, zaken die kenmerkend werden voor hun cultuur.

In zijn graf werden ook een groot aantal sieraden gevonden van jade, waaronder een ketting met een hanger, die in de vorm van de kop van een gier gehouwen is. Deze voorwerpen geven aan dat hij veel macht had en een hoge economische status genoot.

Tijdens en na de regeerperiode van K’utz Chman rond 700 voor Christus namen de Maya’s steeds meer macht over van de Olmeken. De grote machtsverschuiving vond plaats rond 400 voor Christus toen de beschaving van de Olmeken begon te verdwijnen en de Maya’s in aantal groeiden en de handelsroutes in Midden-Amerika overnamen.

Het graf van K’utz Chman werd al in juni van dit jaar gevonden, maar het kostte de archeologen tot gisteren om te bepalen wie er nu precies begraven lag. Het graf is de oudste Maya-tombe die is gevonden in Guatemala.

<h3>Leestip:</h3>
<p>&nbsp;</p>
<div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer">
<div class="ellement"><a title="2012 Speurtocht naar het ware verhaal / druk 2" href="http://www.educatheek.nl/2012-Speurtocht-naar-het-ware-verhaal---druk-2_... target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789460150074.jpg... alt="2012 Speurtocht naar het ware verhaal / druk 2" align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="2012 Speurtocht naar het ware verhaal / druk 2" href="http://www.educatheek.nl/2012-Speurtocht-naar-het-ware-verhaal---druk-2_... target="_blank">2012 Speurtocht naar het ware verhaal / druk 2</a>
<p class="widgetprice">€ 19.50</p>
<p class="widgetprice"> </p>
<p class="widgetprice"> </p>
<p class="widgetprice"> </p>
<p class="widgetprice"> </p>
</div>
</div>
<div class="ellement"><a title="Maya 2012 " href="http://www.educatheek.nl/Maya-2012-_139903.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank"><img src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789460221378.jpg... alt="Maya 2012 " align="left" border="0" /></a>
<div class="innerwidget"><a class="widgetlink" title="Maya 2012 " href="http://www.educatheek.nl/Maya-2012-_139903.html/&amp;pref=1e2f312e800" target="_blank">Maya 2012 </a>
<p class="widgetprice">€ 19.50</p>
</div>
</div>
</div>
<div style="clear: both;"> </div>
</div>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.