Home » Rubrieken

Apocalyps en natuurrampen

<p><strong>O</strong>p 21 december 2012 eindigt de Mayakalender. Is het einde van de wereld in zicht? Volgens sommige doemdenkers is dat inderdaad het geval. Maar hebben zich in de loop van de geschiedenis vaker zulke momenten voorgedaan? IsGeschiedenis zocht het uit en ging op zoek naar natuurrampen en toekomstvoorspellingen in de loop van de geschiedenis. </p>

Uitbarsting Vesuvius
Nieuws - 23 mrt 2021

We weten nu hoelang het duurde voordat Pompeï verwoest werd door de pyroclastische stromen, maar wat maakte de uitbarsting van de Vesuvius zo dodelijk?

Een veldsprinkhaan, wellicht ook het soort dat in 873 een plaag veroorzaakte
Nieuws - 11 feb 2020

In 873 was er een Sprinkhanenplaag in Europa. Ook Nederland en België werden getroffen.

Nieuws - 29 okt 2012

In de Verenigde Staten treft men op dit moment voorbereidingen voor de komst van de orkaan Sandy.

Nieuws - 26 okt 2012

“Hij was de grote leider. De heerser die het gat tussen de culturen van de Olmeken en de Maya’s overbrugde en de overgang naar de Maya-heerschappij in gang zette.”

Nieuws - 11 mei 2012

"De Maya’s zelf zochten juist naar een bevestiging dat niets zou veranderen. Het is een heel andere instelling."

Nieuws - 8 mei 2012

In 1900 -op het moment dat sommigen geloven dat zo ongeveer alles wel uitgevonden is- stelt de Amerikaanse ingenieur John Elfreth Watkins een lijst met toekomstvoorspellingen samen.

Nieuws - 16 dec 2011

Vesuvius 1631 – Het was al eeuwen lang stil rondom de Vesuvius en de meeste omwonenden wisten niet eens meer dat het een vulkaan was. Opeens explodeerde de top van berg en werden de omliggende dorpen bedolven onder as en lava. De uitbarsting van de Vesuvius op 16 december 1631 eiste minstens 3.000 levens en was de zwaarste sinds 79.

Nieuws - 29 nov 2011

Archeologen hebben in Mexico een nieuwe verwijzing van de Mayacultuur naar het jaar 2012 gevonden. De inscriptie op een steen zou duiden op het aflopen van een tijdcyclus eind 2012. Sommigen grijpen dit aan om te verkondigen dat op dit tijdstip het einde van de wereld zal plaatsvinden.

Nieuws - 11 aug 2011

In de Europese wateren is gisteren de eerste test gehouden met een bestaand waarschuwingssysteem voor tsunami's, meldt de NOS. Het systeem meldt direct wanneer er vloedgolven ontstaan in de Middellandse Zee, het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de aangrenzende zeeën. Want ook landen in Europa hebben in de geschiedenis kennis gemaakt met de verwoestende kracht van de zee, zoals in Portugal in 1755.

Abonneren op Apocalyps en natuurrampen