We weten nu hoelang het duurde voordat Pompeï verwoest werd door de pyroclastische stromen, maar wat maakte de uitbarsting van de Vesuvius zo dodelijk?
Apocalyps en natuurrampen
<p><strong>O</strong>p 21 december 2012 eindigt de Mayakalender. Is het einde van de wereld in zicht? Volgens sommige doemdenkers is dat inderdaad het geval. Maar hebben zich in de loop van de geschiedenis vaker zulke momenten voorgedaan? IsGeschiedenis zocht het uit en ging op zoek naar natuurrampen en toekomstvoorspellingen in de loop van de geschiedenis. </p>
In 873 was er een Sprinkhanenplaag in Europa. Ook Nederland en België werden getroffen.
In de Verenigde Staten treft men op dit moment voorbereidingen voor de komst van de orkaan Sandy.
“Hij was de grote leider. De heerser die het gat tussen de culturen van de Olmeken en de Maya’s overbrugde en de overgang naar de Maya-heerschappij in gang zette.”
"De Maya’s zelf zochten juist naar een bevestiging dat niets zou veranderen. Het is een heel andere instelling."
In 1900 -op het moment dat sommigen geloven dat zo ongeveer alles wel uitgevonden is- stelt de Amerikaanse ingenieur John Elfreth Watkins een lijst met toekomstvoorspellingen samen.
Vesuvius 1631 – Het was al eeuwen lang stil rondom de Vesuvius en de meeste omwonenden wisten niet eens meer dat het een vulkaan was. Opeens explodeerde de top van berg en werden de omliggende dorpen bedolven onder as en lava. De uitbarsting van de Vesuvius op 16 december 1631 eiste minstens 3.000 levens en was de zwaarste sinds 79.
Archeologen hebben in Mexico een nieuwe verwijzing van de Mayacultuur naar het jaar 2012 gevonden. De inscriptie op een steen zou duiden op het aflopen van een tijdcyclus eind 2012. Sommigen grijpen dit aan om te verkondigen dat op dit tijdstip het einde van de wereld zal plaatsvinden.
In de Europese wateren is gisteren de eerste test gehouden met een bestaand waarschuwingssysteem voor tsunami's, meldt de NOS. Het systeem meldt direct wanneer er vloedgolven ontstaan in de Middellandse Zee, het noordoosten van de Atlantische Oceaan en de aangrenzende zeeën. Want ook landen in Europa hebben in de geschiedenis kennis gemaakt met de verwoestende kracht van de zee, zoals in Portugal in 1755.