Geen afbeelding beschikbaar

Bendes van New York

Halverwege de 19e eeuw had New York City te maken met veel geweld. De stad werd in die tijd gedomineerd door een aantal uiterst gewelddadige bendes.

New York kende in de jaren ’50 van de 19e eeuw een aantal uitgestrekte sloppenwijken. Deze wijken werden vooral bewoond door arme immigranten en vrijgelaten zwarte slaven. De ergste van deze sloppenwijken was Five Points in het zuiden van het eiland Manhattan. Five Points was vernoemd naar een grote kruising waar vijf straten bijeen kwamen en de bevolking van de wijk bestond vooral uit Ierse immigranten die de honger en armoede van hun thuisland hadden ontvlucht.

In een dichtbevolkte sloppenwijk was harde criminaliteit iets waar mensen dagelijks mee in aanraking kwamen. Arme, werkloze Ieren verenigden zich in bendes als de Forty Thieves, de Roach Guards en de Dead Rabbits. Deze bendes raakten regelmatig met elkaar in conflict, waardoor Five Points de hoogste moordcijfers uit de geschiedenis kreeg. Volgens een bekende urban legend werd in de Old Brewery, een oude brouwerij die werd verhuurd als een soort flat en door zo’n 1.000 mensen werd bewoond, vijftien jaar lang elke nacht een moord gepleegd.

De grootste confrontaties vonden plaats tussen de Ierse Dead Rabbits en de Bowery Boys, een bende die tegen de Ieren, het katholicisme en immigratie was. Deze Bowery Boys hadden hun hoofdkwartier in de Bowery, een verbastering van het oud-Nederlandse bouwerij voor boerderij, en werden een tijd geleid door William ‘Bill the Butcher’ Poole. Het grootste treffen tussen deze twee bendes vond plaats op 4 en 5 juli 1857. Deze Dead Rabbits Riot was een enorme veldslag tussen de Dead Rabbits en de Bowery Boys, waarbij zo’n duizend bendeleden betrokken waren. Volgens de officiële cijfers vielen er acht doden en zo’n honderd gewonden tijdens het oproer, maar het werkelijke aantal doden lag waarschijnlijk veel hoger.

Five Points werd na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) opgeknapt, waarna de criminaliteit sterk afnam. De afgelopen jaren zijn de moordcijfers in New York  ook sterk gedaald. Als december van dit jaar rustig verloopt is 2012 het veiligste jaar in de stad sinds 1960.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.