Geschiedenis van de New Yorkse wijk de Bronx

De stad New York heeft een interactieve misdaadkaart online gezet waarop het aantal berovingen, verkrachtingen en moorden per wijk inzichtelijk wordt gemaakt. Daaruit blijkt dat de Bronx nog steeds het meest criminele deel van de stad is. Het stadsdeel heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar de stichting van Nieuw Nederland in de 17e eeuw.

Stichting en benaming de Bronx

In de lente van 1639 arriveerde Jonas Bronck in Nieuw Nederland. Bronck, een Nederlandse kapitein van Scandinavische komaf, was de eerste die zich met een groepje mensen settelde in het gebied dat nu de Bronx is. Hij pachtte land van de VOC en kocht land van de inheemse bevolking. Het gebied van ongeveer twee vierkante kilometer lag aan de grens van de wijk Harlem en kreeg al snel de naam Bronck’s Land. Dit veranderde later geleidelijk in de Bronx.

Deel van New York

Vanaf dat moment kwamen er steeds meer kolonisten naar Bronck’s Land. Het lag gunstig tussen de New Yorkse wijk Manhattan en New England en er werden kleine dorpen gebouwd. Het gebied was echter niet erg ontwikkeld en werd voornamelijk gebruikt voor landbouw. In 1841 werd de Harlem Railroad aangelegd waardoor Bronk’s Land in contact kwam te staan met New York. Tot 1874 was de wijk namelijk deel van Westchester County maar hierna werd het land geleidelijk toegevoegd aan New York tot de Bronx er officieel deel van uitmaakte in 1895.


Leestips-Boeken

 

Titel: 'Samen voor ons eigen' - De geschiedenis van een Nederlandse volksbuurt: de Haagse Schilderswijk 1920-1985
Auteur: Diederick Klein Kranenburg
ISBN: 9789087043759
Uitgever: Verloren
Prijs: € 25,-

 

 


Periode van welvaart

Hierna ging het snel met de Bronx. Het gebied ontwikkelde zich tot een groot productiecentrum met een aantal fabrieken wat veel Europese immigranten aantrok. Deze immigranten verhuisden van Manhattan naar de Bronx, waar goedkopere en grotere huizen beschikbaar waren. Door technologische ontwikkelingen, zoals de metroverbinding met de rest van de stad en de bouw van appartementen, groeide het inwonersaantal van de Bronx tussen 1900 en 1929 van 200.000 naar meer dan een miljoen. Bekende bouwwerken zoals het Yankees-stadion werden in deze periode in de wijk gebouwd.

Bronx in 1973 Bronx in 1973

De Bronx in verval

Tot 1929 was de Bronx een welvarend deel van New York maar in 1929 maakte de Grote Depressie daar een einde aan. In de decennia hierna trokken veel van de Europese immigranten weg uit het gebied, waardoor de vele huizen die tijdens de periode van groei waren gebouwd leeg kwamen te staan. De huizenprijzen daalden en dit lokte nieuwe en arme immigranten, waaronder Puerto Ricanen en Afro-Amerikanen, naar de Bronx. Het gebied raakte vanaf de jaren ’60 sterk in verval, verergerd door een golf van criminaliteit en brandstichting in de jaren ’70. Deze golf werd waarschijnlijk veroorzaakt door huisbazen die hun eigen gebouw in brand staken om verzekeringsgeld binnen te halen.

Wederopbouw

Vanaf midden jaren ’80 begonnen de leefomstandigheden in de Bronx weer te verbeteren. Er werd een 10-Jaar-Huisvesting Plan ingevoerd waarmee veel werd geïnvesteerd in het gebied door New York. Ook werden de afgebrande delen van de Bronx weer opgebouwd. Het gebied en veel van de wijken in het stadsdeel maken sindsdien een sociale en economische groei door.

Uit de online kaart van New York blijkt dat er ondanks deze stimulatie in welvaart nog steeds bepaalde wijken in de Bronx een zeer hoog criminaliteitsgehalte hebben. Toch zijn de algehele misdaadcijfers in New York de laagste sinds 50 jaar.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- bronxhistoricalsociety.org, <a title="Bronx in Brief" href="http://www.bronxhistoricalsociety.org/bxbrief" target="_blank">Bronx in brief</a></p>
<p>- bronxhistoricalsociety.org, <a title="chronology" href="http://www.bronxhistoricalsociety.org/chrono.html" target="_blank">chronology</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="History of the Bronx" href="http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Bronx" target="_blank">History of the Bronx</a></p>
<p> </p>
<p> </p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.