Geen afbeelding beschikbaar

Beschadigde kunst in de geschiedenis

De priester wist het, dit zou ik nooit zonder toestemming hebben gedaan

Aldus de reactie van Cecilia Gimenez, een bejaarde vrouw die een muurschildering van Jezus, Ecce Homo van de 19e eeuwse schilder Elias Garcia Martinez, in een Spaanse kerk volledig verpestte bij een mislukte restauratiepoging. Dit is niet de eerste keer dat kunst door goede bedoelingen beschadigd wordt, waarbij vooral moderne kunst het lijkt te moeten ontgelden.

Misverstanden wat betreft kunst vonden dertig jaar geleden al plaats. Zo werd een vieze badkuip, die hoorde bij een expositie van de Duitse beeldhouwer en tekenaar Joseph Beuys, in de jaren ‘80 schoon geschrobd door een goedbedoelende schoonmaker in een Duits museum. Toch lijkt het de laatste jaren vaker voor te komen. Bij een tentoonstelling van de bekende artiest Damien Hirst in de Eyestorm Gallery in Londen in 2001 bijvoorbeeld ruimde een schoonmaker een hoop bierflesjes, asbakken en koffiekopjes op. Dit bleek echter ook een kunstwerk te zijn, gemaakt door Hirst om het dagelijks leven van een kunstenaar uit te beelden.

Een ander bekend geval is de beschadiging van het werk Publieke Tentoonstelling van Zelfvernietigende Kunst van de Duitse artiest en politiek activist Gustav Metzger in 2004. Metzger is één van de grondleggers van de auto-destructive art, zelfvernietigende kunst, waarbij de vernietiging van bestaande kunst, zoals nylon schilderijen die bewerkt werden met zuur, nodig is om nieuwe kunst te creëren. Tijdens een tentoonstelling in de Tate Britain-galerij haalde een schoonmaker een plastic zak met afval weg bij één van de werken van Metzger, terwijl deze zak bij het kunstwerk hoorde. De zak werd later nog wel terug gevonden, maar hij was zodanig beschadigd dat hij niet meer tentoongesteld kon worden, waarna Metzger de zak verving door een nieuwe plastic zak met afval.

Kunst zorgt blijkbaar meer dan eens voor verwarring en het is duidelijk dat niet iedereen dezelfde opvattingen over wat nu precies kunst is erop nahoudt. Dat het fresco van Jezus, dat sneuvelde bij de restauratiepoging van Martinez, waarschijnlijk wel algemeen erkend zal worden als kunst is slechts een kleine pleister op de wond.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.