Bijdrage Groniek: Bonifatius - Vermoord in 754, herdacht in 2004

Er staat weer een nieuwe bijdrage van Historisch Tijdschrift Groniek online! Ditmaal geschreven door hoogleraar Middeleeuwse Schriftcultuur Marco Mostert. Hij schrijft over het gebruik van Bonifatius door allerlei groepen en hoe deze het niet altijd even nauw nemen met de historische feiten.

Bonifatius herdenken

Marco Mostert beschrijft hoe het logisch is dat Bonifatius nog altijd veel aandacht krijgt. Bonifatius heeft mede het gezicht van de achtste eeuw bepaald, en zijn verhaal heeft in 1250 jaar tijd niet aan belang ingeboet. De moord op Bonifatius was de aanleiding voor de definitieve inlijving van de Friezen in het Frankische Rijk. Er zijn echter de nodige kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop zijn werk in Nederland herdacht wordt. Lees hier verder.

Historisch tijdschrift Groniek

logo%20groniek%20jpegHistorisch Tijdschrift Groniek is een uitgave van Stichting Groniek en verschijnt vier maal per jaar. De redactie wordt gevormd door studenten Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groniek is in de vier decennia van zijn bestaan uitgegroeid van een bescheiden faculteitsblad tot een historisch tijdschrift dat landelijke bekendheid geniet. Bijdragen van prominente historici uit binnen- en buitenland, waaronder Frank Ankersmit en Hayden White, maken Groniek tot een breed gelezen wetenschappelijk kwartaaltijdschrift.

Groniek wijdt zich aan thema’s die in het brandpunt van het historisch debat staan. In de laatste jaren heeft dit geresulteerd in spraakmakende nummers als Gewelddadig Verleden, Hollands Licht en Late Oudheid. Komende tijd zullen nummers verschijnen over toeschouwers van de Franse Revolutie, vrouwen in de geschiedenis, en het naoorlogs economische denken.

Wil je meer longreads lezen? Kijk dan eens onder het kopje Rubrieken!

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.