William Kidd

BIOGRAFIE: Het leven en sterven van William Kidd

William Kidd had een bijzonder leven. Ooit was Kidd een handelaar in New York, later werd hij door koning/stadhouder Willem III erop uit gestuurd om op Fransen en piraten te jagen. Maar hij eindigde uiteindelijk zelf als veroordeelde piraat aan de galg boven de Theems.


De jeugd van William Kidd


William Kidd werd in 1645 geboren in het Schotse plaatsje Greenock. Over zijn jeugd is weinig bekend, maar wel zeker is dat hij naar New York emigreerde. Daar trouwde hij een rijke weduwe en kreeg hij twee kinderen. Met het geld dat hij aan het huwelijk overhield werd hij een gerespecteerd handelaar.


Kaperbrief


Tijdens een handelsreis naar Groot-Brittannië kreeg Kidd het verzoek om op piraten en Franse schepen te gaan jagen. Hiervoor werd hij gesponsord door verschillende politici en gouverneurs en kreeg hij van koning-stadhouder Willem III een kaperbrief. Op het schip the Adventure Galley vertrok hij met 70 bemanningsleden en 36 kanonnen naar de kust van Amerika. De opbrengst van de gekaapte schepen zou hij moeten delen met zijn bemanning en met zijn sponsoren, die de reis gedeeltelijk mogelijk maakten.


William Kidd wordt piraat


Niet lang na het vertrek uit Groot-Brittannië was het gedaan met Kidds geluk. Door ziekte werd de bemanning van Captain Kidd uitgedund, en de moraal van de groep kapers begon te kelderen. Ze waren bang dat ze met lege handen thuis zouden komen, waardoor kapitein Kidd en zijn bemanning naast Franse schepen ook andere schepen begonnen te plunderen. Dit was volgens de kaperbrief niet toegestaan, en Kidd werd nu bestempeld als piraat.


Aanval op Quedah Merchant


Op jacht naar buit viel kapitein Kidd een Armeens schip aan, de Quedah Merchant. Om het schip in verwarring te brengen hees Kidd de Franse vlag. Toen het Armeense schip ook een Franse vlag hees, besloot Kidd om aan te vallen. Na de plundering kwam hij er echter achter dat dit geen Frans, maar een Engels schip was. Kidd probeerde zijn bemanning over te halen om het schip terug te geven, maar zijn mannen weigerden en er volgde een muiterij, slechts 13 van de 70 bemanningsleden bleven Kidd trouw. Omdat hij wist dat hij nu werd gezocht voor piraterij besloot hij zijn buit te begraven op Money Cove.


Executie


Nadat hij terugkeerde in New York werd Kidd met een list naar Boston gelokt. Zijn misdaden zouden vergeven worden, maar bij aankomst werd hij alsnog gearresteerd. Een jaar later werd hij naar Engeland gestuurd om verhoord te worden. William Kidd werd schuldig bevonden van moord en piraterij en opgehangen boven de rivier de Theems, waar zijn lichaam drie jaar bleef hangen als waarschuwing voor andere piraten.

Bronnen:

Wikipedia.org: William Kidd

Constitution.org: Letter of Marque

Biography.com: William Kidd

Afbeelding:

Wikimedia Commons: William Kidd 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.