geschiedenis piratenschat

Mysterie: De schat van kapitein Kidd

Het klassieke beeld dat de meeste mensen van een piraat zullen hebben is natuurlijk de zeerover compleet met ooglapje, houten been en papagaai op zijn schouder. Deze beelden kennen wij tegenwoordig omdat piraten al erg lang een bron van inspiratie zijn voor schrijvers en andere verhalenvertellers. Vandaar dat de verhalen van onder andere Edgar Allen Poe en Robert Stevenson in de moderne tijd nog steeds populariteit kennen.


Plunderaars en schatgravers


Een piraat die na het plunderen van een stad of vloot in het geheim via een sloep zijn schip verlaat om naar een eilandje te varen en zijn schat te begraven, zodat hij op een later moment met hulp van een schatkaart zijn verstopplek terug probeert te vinden. Dat is het plot van zo ongeveer ieder spannend piratenverhaal van onze tijd, maar kapitein William Kidd, die voorkomt in het boek Treasure Island, is een van de weinige piraten waarvan kan worden vastgesteld dat hij dit ook echt heeft gedaan.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Kaperbrief


Kidd kreeg in 1695 een kaperbrief van koning William III die hem door middel van een soort gelegaliseerd piraterij toestemming gaf vijandelijke schepen aan te vallen en leeg te plunderen. Van de geplunderde buit moest 10% worden afgestaan aan de koning. Kidd zette zich niet lang in voor het bestrijden van de piraterij, want nog geen jaar na het ontvangen van de kaperbrief hijst hij op zijn eigen schip the Blessed William de piratenvlag.


Schateiland Money Cove


Na het plunderen van de Quedagh Merchant, een enorm Armeens handelsschip, besloot Kidd een gedeelte van zijn schat te begraven op Gardiners Island, ook wel Money Cove genoemd. Kidd werd gezocht voor piraterij en moord en op 6 juli 1699 werd Kidd door middel van een valstrik opgepakt en zijn begraven schat opgegraven en tegen hem gebruikt tijdens zijn rechtszaak. Kidd kreeg de doodstraf en zijn lichaam heeft drie jaar lang boven de Theems gehangen om toekomstige piraten op andere gedachten te brengen.


Wellicht niet de enige schatgraver


Het verhaal van Kidd is het enige verhaal waarvan we zeker weten dat er daadwerkelijk een piratenschat begraven is. Maar er zijn tal van andere piraten die dit hebben geprobeerd, zo zou de Franse piraat Olivier le Vasseur tijdens zijn executie een medaillon het publiek in hebben gegooid met de boodschap dat iedereen zijn schat mocht proberen te vinden. De schat van le Vasseur is echter nooit gevonden.

Bronnen:

Scientias.nl: schateilanden bestaan echt

Wikipedia.org: William Kidd

Afbeelding:

wikimedia.org: Pyle pirates burning

 

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.