Butch Cassidy's Wild Bunch

Butch Cassidy en de Sundance Kid

Amerika 1901- Ze zijn bekend om hun overvallen waar ze opvallend weinig geweld bij gebruiken en ze toch zeer grote geldbedragen weten buit te maken. De twee bandieten, Butch Cassidy en de Sundance Kid, plegen op 19 september 1900 samen met de “Wild Bunch” hun eerste van vele treinovervallen. Als ze gepakt worden, zullen ze hangen.

Butch Cassidy's Wild Bunch

Harry Alonzo (de Sundance Kid) en Robert Parker (Butch Cassidy) kwamen rond 1896 met elkaar in contact. Butch Cassidy liet Sundance toe tot zijn bende de Wild Bunch. Het was een beruchte bende van outlaws die te boek stond als geweldloos. De bendeleden kregen dan ook de opdracht om op de paarden te schieten in plaats van op mensen. Desondanks vielen er bij sommige overvallen wel slachtoffers, maar heeft bijvoorbeeld Butch Cassidy nooit een man gedood. Tot 1901 pleegde de bende overval na overval en het ging ze voor de wind.

Op de vlucht naar Argentinië

Maar daar zou verandering in komen. De Sheriff was de bandieten op het spoor gekomen en een groot deel van de groep was hierbij om het leven gekomen. Zodoende werd Amerika voor Butch en Sundance te gevaarlijk. In het daaropvolgende jaar verruilden ze Noord-Amerika voor Argentinië en bouwden daar hun eigen ranch waar ze vier jaar verbleven. Maar het spannende leven dat ze voor die tijd hadden geleefd bleef kriebelen. Zodoende pleegden ze na vier jaar rust weer hun eerste overval op een bank in San Luis Province. Hiermee was het hek was van de dam. Het bleef echter een kat en muis spel tussen de bandieten en de autoriteiten.

Onduidelijke dood

Zo gevaarlijk en openlijk als de heren hebben geleefd, zo onduidelijk is hun dood. Jaren werd aangenomen dat de twee mannen begin november 1908 werden doodgeschoten in een vuurgevecht met de autoriteiten. Later werd echter uit DNA-onderzoek vastgesteld dat de twee doden niet de befaamde Butch en Sundance waren. Volgens andere bronnen zouden de mannen pas in de jaren dertig zijn gestorven. De lotgevallen van Butch Cassidy en de Sundance Kid zijn in 1969 verfilmd tot een 105 minuten durende Westernklassieker. Door deze film, die het geromantiseerde verhaal van Butch Cassidy en de Sundance Kid vertelde, werden de twee bankrovers wereldberoemd.    

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.