Charles Dickens A Christmas Carol geschiedenis

Charles Dickens publiceert zijn boek A Christmas Carol

Op 19 december 1843 publiceert Charles Dickens zijn boek A Christmas Carol. Het is meteen een enorm succes. Met dit werk vroeg Dickens aandacht voor de armoede in Engeland die hij combineerde met de ‘geest’ van Kerst.


Het vroege leven van Dickens


Charles John Huffham Dickens werd geboren op 7 februari 1812 in het Engelse Portsmouth. Zijn vader John Dickens was een vriendelijke man, maar in financieel opzicht onverantwoordelijk. Het had een grote impact op het gezin. John Dickens moest vanwege onafgeloste schulden naar de gevangenis. Charles’ moeder stuurde hem naar een fabriek om daar te gaan te werken. Het was een vreselijke tijd voor de jonge Charles. De armoede en het harde leven in de fabrieken werden terugkerende thema’s in het werk van Dickens.


A Christmas Carol


Het leven van Dickens verliep, nadat hij succes kreeg als schrijver, een stuk aangenamer. Voordat hij aan A Christmas Carol begon, had hij al enkele  meesterwerken geschreven, zoals The Pickwick Papers en Great Expactations. In het najaar van 1843 begon hij aan zijn kerstvertelling A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas. Met dit werk vroeg hij aandacht voor de armoede die heerste onder de Engelse bevolking, en combineerde dit met een hartverwarmend idee over Kerst. De traditie van de Kerstviering was in die tijd tanende. Dickens wilde wellicht de ‘geest’ van Kerst weer tot leven brengen. Hij liet zich hiervoor inspireren door Washington Irving, die daarvoor al verhalen over het authentieke Britse Kerstfeest had geschreven. Het werk was binnen zes weken voltooid.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Bestseller


Het boek was op 19 december uitgekomen en was drie dagen later al uitverkocht. De eerste oplage bedroeg zesduizend exemplaren. Het was een mooie en luxe uitgave, gebonden in rood leer en van illustraties voorzien door de tekenaar John Leech. Het boek werd een enorm succes en kende in 1844 al de zevende uitverkochte druk. De recensies in de tijd van Dickens waren zeer positief. Echter, latere literatuurcritici beschouwen A Christmas Carol niet als Dickens’ beste boek. Het werk is toch enigszins simplistisch. Daar staat tegenover dat het boek wel uitblinkt in emotionele diepgang, zeer verhalend is en hartverwarmende karakters kent.


Het vervolg


Dickens speelde in op het succes van A Christmas Carol en publiceerde in de jaren erna nog enkele kerstvertellingen, zoals The Chimes, The Cricket on the Heart en The Battle of Life. A Christmas Carol is talloze keren bewerkt voor theater en film, waarvan de eerste versie al uit 1901 stamt. Overigens was niet iedereen tevreden met het gelukkige einde van het verhaal. Een aantal schrijvers, zoals Dale Powell en Matt McHugh schreven een versie met een alternatief einde. Dit doet echter niets af aan het succes van Dickens. Ook in de huidige tijd is en blijft A Christmas Carol een veelgeprezen verhaal.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.