Cristo Redentor Rio de Janeiro

Cristo Redentor in Rio de Janeiro

Het grote Christus de Verlosser beeld in Rio de Janeiro in Brazilië is een van de nieuwe zeven wereldwonderen volgens de New7Wonders Foundation uit Zwitserland. Het beeld is met 86 jaar oud het jongste monument van alle wereldwonderen. Het beeld van Christus de Verlosser werd in 1931 gerealiseerd en is maar liefst 38 meter hoog.

Pedro Maria Boss

Doordat het beeld Cristo Redentor, Portugees voor Christus de Verlosser, op de 710 meter hoge berg Corcovado ligt, lijkt het beeld over de stad uit te kijken. Het idee voor het beeld komt uit 1850 van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg de toenmalige koningin van Spanje en Brazilië Isabella I van Castilië om het beeld te financieren, maar zij wilde dat niet. Toen Brazilië een republiek werd in 1889, werd het idee helemaal afgeblazen. In de nieuwe grondwet werd opgenomen dat kerk en staat gescheiden waren. Een groot Christusbeeld paste niet in deze ideologie.

Monumentenweek

In 1921 werd het plan voor het beeld opnieuw geopperd door de kerk van Rio de Janeiro. De kerk organiseerde een semana do Monumento (Monumentenweek) om geld in te zamelen. Op 12 oktober 1931 was het monument klaar en werd het ingewijd door president Getúlio Vargas. Het beeld weegt ongeveer 1145 ton en heeft een breedte van 28 meter. Het beeld werd ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. De betonblokken van 16 ton werden vanuit Europa naar Brazilië verscheept. Het beeld is niet het grootste christus beeld dat op de wereld staat. Christus Koning van Swiebodzin in Polen en Cristo de la Concordia in Bolivia zijn groter.

Bereikbaarheid Cristo Redentor

Het Christus de Verlosser beeld in Rio de Janeiro is te bereiken via een tandradbaan of de auto. De tandradbaan, de Corcovado Rack Railway, komt tot vlak onder het standbeeld. Met de auto kan de berg ook worden bestegen via haarspeldbochten in het oerwoud. Aan het einde moet iedereen 222 treden beklimmen voordat je aan de voet van het beeld bent. De laatste jaren is het ook mogelijk om met een lift of roltrap tot voor het beeld te komen.

Meer lezen over de zeven wereldwonderen? Hier hebben we alle nieuwe wereldwonderen voor je op een rijtje gezet.

Bronnen:

Dewereldwonderen.nl: Cristo Redentor 
Wereldwonderen.com: Cristo Redentor

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Cristo Redentor

Ook interessant: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.