zeven nieuwe wereldwonderen

De nieuwe zeven wereldwonderen

In opvolging van de zeven klassieke wereldwonderen, die bedacht zijn door de Griek Antipater van Sidon in 140 v.Chr., heeft de Zwitserse New7Wonders Foundation op 7 juli 2007 een lijst opgesteld met nieuwe wereldwonderen. Dit zijn zeven bijzondere gebouwen en constructies, samengesteld aan de hand van een verkiezing. De stichting selecteerde 200 bestaande monumenten, waaruit het publiek in 2007 een keuze kon maken. Hieronder een overzicht van de winnaars uit de enquête die zich nu als een wereldwonder mogen beschouwen.


colosseum wereldwonder


Colosseum


De grootste trekpleister van Italië, het Colosseum, werd in 72 n.Chr. gebouwd door de Romeinse keizer Vespasianus (9-79 n.Chr.). Het Amphitheatrum Flavium, zoals het Colosseum ook wel heet, werd gefinancierd uit de buit van de plundering van Jeruzalem in 70 n. Chr. De keizer bouwde de arena om indruk te maken op zijn onderdanen. Het Colosseum werd onder meer gebruikt voor gladiatoren gevechten, slavenspelen of executies. Na de val van het Romeinse Rijk raakte het Colosseum in verval en beschadigd door een aardbeving.


machu picchu wereldwonderHet beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Machu Picchu


Archeoloog Hiram Bingham ontdekte in 1911 in het hooggebergte van Peru een oude stad van de Inca’s: Machu Picchu. Machu Picchu werd in de 15e eeuw gebouwd tijdens het hoogtepunt van de macht van de Inca’s. De Inca’s hadden toen delen van de huidige landen Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia in handen. Machu Picchu werd vermoedelijk gebouwd als een soort provinciale bestuursstad. De stad is bewaard gebleven omdat de Spaanse conquistadores in de zestiende eeuw de stad nooit hebben gevonden.


chinese muur wereldwonder


Chinese Muur


De bouw van de Chinese Muur begon in de 7de eeuw voor Christus omdat in die tijd China door meerdere volkeren werd aangevallen. Om het land te beschermen, werd aan de noordkant met Mongolië de Chinese Muur gebouwd. Pas in 200 v.Chr. werd de basis gelegd voor de huidige Chinese Muur door de Qin-dynastie, die in totaal 8850 kilometer lang is. Tegenwoordig is de muur niet meer compleet doordat delen zijn ingestort of afgebroken.


petra jordanië wereldwonder


Rotswoningen van Petra


De verborgen stad Petra  werd in 1812 door de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt ontdekt, toen hij zich vermomde als Indiase handelaar omdat de Arabieren weinig westerse handelaren of toeristen toelieten. De stad Petra kent haar oorsprong waarschijnlijk ergens rondom het jaar 312 voor Christus. De stad lag toen in het koninkrijk van de Nabateeërs, een Arabische bevolkingsgroep die zich rond die tijd besloot te vestigen en hun nomadenbestaan op te geven. Daarna werd Petra onderdeel van een handelsnetwerk, totdat de stad in 551 bijna volledig instortte.


taj mahal wereldwonder


Taj Mahal


In 1632 begon grootmogol Shah Jahan aan één van de grootste bouwprojecten die het Mogolrijk gekend heeft: de Taj Mahal . In het mausoleum liggen de stoffelijke resten van Mumtaz Mahal, één van de drie vrouwen van Jahan. Zij kwam om het leven tijdens de bevalling van het veertiende kind van het stel. Het bouwwerk bestaat uit een grote koepel van 73 meter hoog en een viertal torens die rond het mausoleum zijn opgetrokken. Zowel Indiaanse, Perzische als Islamitische architectuur zijn in het monument terug te vinden.


christo redentor wereldwonder


Cristo Redentor


Het Christusbeeld in Rio di Janeiro is met 86 jaar oud het jongste monument van alle ‘nieuwe’ wereldwonderen. Het beeld van Christus de Verlosser, Cristo Redentor in het Portugees, werd in 1931 gerealiseerd en is maar liefst 38 meter hoog. Doordat het beeld op een 710 meter hoge berg ligt, lijkt het beeld uit te kijken over de stad. Het idee voor het beeld kwam uit 1850 van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Doormiddel van particuliere investeringen werd het beeld uiteindelijk in 1931 gebouwd.


Chichen Itza


Chichen Itza


Chichén Itzá in Mexico was een van de belangrijkste steden van de Maya’s, maar werd pas in de 10de eeuw gesticht toen de bloeitijd van de Maya’s al voorbij was. Volgens de legendes van Chichén Itzá werd de stad in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl. De piramide van de god Kukulcán is het grootste heiligdom van het complex en werd in de 20ste eeuw gerestaureerd.

Ook interessant: 

Onderwerpen: 

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.