De Franse ingenieur Gustave Eiffel werd wereldberoemd door de Eiffeltoren. Hij leverde echter ook andere grote bijdragen aan de wetenschap en architectuur.
Monument
Het thema van de Open Monumentendag 2021 is 'inclusie'. Wat houdt dit in en zien we dit terug in onze monumenten?
De Gevangenpoort was van 1420 tot aan 1828 de gevangenis van het Hof van Holland. Mensen werden eeuwenlang opgepakt en bestraft in deze gevangenis in Den Haag. De Gevangenpoort groeide uit als staatsgevangenis van Den Haag en werd al gauw een gevangenis waar je niet vast wilde zitten. Maar wat gebeurde er nu precies achter de schermen deuren van de Gevangenpoort?
Een dorp werd vroeger pas gevormd door zijn kern, de kerk. In Nederland vind je deze dan ook overal.
In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag! Hier zijn vijf aanraders om dan te bezoeken.
Wereldwijd raken rivieren steeds meer vervuild. In 1858 was er in Londen ook sprake van riviervervuiling, wat destijds resulteerde in the Great Stink.
Tegenwoordig kijken veel mensen reikhalzend uit naar hun vakantie. De vakantiebestemming kan behoorlijk verschillen: van met sneeuw bedekte bergtoppen of witte stranden aan een lichtblauwe zee tot stedentrips. Maar het fenomeen op vakantie gaan is nog relatief jong. Hoe ging dit vroeger?
Wat moeten we doen met de Muur van Mussert? Het lot van een 'volstrekt uniek' stuk nationaalsocialistisch erfgoed staat op het spel. Waar gaat het over?
September is themamaand monumenten. Wat weet jij van de kop-hals-rompboerderij?
Napoleon was de eerste die monumentenzorg bij wet vastlegde. Daarop volgden vele conventies en wetten die de bescherming van erfgoed veiligstellen.
Het hoogste en bekendste gebouw van Utrecht, de Dom, was gedurende zijn bestaan altijd betrokken bij religieuze en politieke twisten.
De zeven klassieke wereldwonderen, zoals de piramides van Gizeh, kent iedereen wel. Maar waar bestaan de 7 nieuwe wereldwonderen uit?