Geen afbeelding beschikbaar

Dagboeken koningin Victoria vrijgegeven

Gisteren, op haar 193ste geboortedag, werden de dagboeken van de Engelse koningin Victoria voor het eerst vrijgegeven voor het publiek. In de unieke boekenreeks, bestaande uit 141 volumes met in totaal 43.765 bladzijden, beschreef Victoria haar eigen leven vanaf haar 13e levensjaar tot aan haar dood. De gedigitaliseerde archieven zullen nog tot juli vrij inzichtelijk zijn, daarna worden ze voor alle niet-Britten weer afgesloten.

“Dit boek heeft mijn moeder mij gegeven, zodat ik mijn verslag van mijn reis naar Wales erin kan schrijven.” Met deze zin begon de 13-jarige Victoria in 1832 met het bijhouden van een dagboek, een traditie die zij uiteindelijk zou volhouden tot haar dood in 1901. De schrijflust van de aanstaande koningin werd in eerste instantie aangemoedigd door haar moeder, de hertogin van Kent. Zij hoopte dat dit ten goede zou komen aan haar dochters ontwikkeling. Aanvankelijk inspecteerde ze zelfs alles wat Victoria schreef, om dit vervolgens samen met haar door te spreken.

Van jonge prinses tot ervaren koningin

Voor veel historici vormen de dagboeken van Victoria een uniek historisch document. In de uitgebreide boekenreeks is namelijk goed te zien hoe zij zich in de loop der tijd ontwikkelde van jonge prinses naar een ervaren koningin, die uiteindelijk regeerde over meer dan een kwart van de wereld. Zo beschrijven de eerste volumes met name haar reizen, haar studies en haar veelvuldige bezoeken aan het theater, terwijl de latere boeken zich meer richten op politieke aangelegenheden en Victoria’s ontmoetingen met allerlei Europese heersers.

Prins Albert

Toch bleef ze het dagboek ook op latere leeftijd gebruiken als een manier om haar persoonlijke gevoelens van zich af te schrijven. “Mijn arme oude verjaardag. Hij komt steeds maar terug zonder hem, die alles zoveel licht gaf,” zo schreef ze op 24 mei 1873 over het verlies van haar man, prins Albert, twaalf jaar eerder. Wel hield Victoria er rekening mee dat haar persoonlijke gedachten ooit nog aan het nageslacht getoond zouden worden, want ze gaf haar dochter Beatrice opdracht na haar dood de boeken te redirigeren en alle controversiële zaken te schrappen. Desalniettemin geeft de reeks een unieke inkijk in het leven van een van de meest invloedrijke monarchen uit de Britse geschiedenis.

De gedigitaliseerde dagboeken van Victoria zijn te bekijken op de speciaal hiervoor opgerichte website. Tot het einde van juli zal deze vrij beschikbaar zijn voor iedereen, daarna zijn de archieven alleen nog inzichtelijk voor inwoners van Groot-Brittannië.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.