The Rolling Stones

De 27 Club: de muzikale wonderen die té vroeg overleden

De 27 Club is een groep musici die allemaal op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Vaak gebeurde dit door een losbandig leven of door (zelf)moord. Onderzoek heeft uitgewezen dat muzikale idolen een verhoogd risico hebben om te overlijden tussen hun 20ste en 30ste levensjaar, maar dit niet specifiek het 27ste levensjaar hoeft te zijn. In dit artikel wordt de geschiedenis van de 27 Club en een paar beroemde leden van de 27 Club besproken.

Geschiedenis

Kort na elkaar stierven Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morisson, allemaal op 27-jarige leeftijd. Naar aanleiding hiervan werd voor het eerst een verband gelegd voor de 27 Club. In sommige media sprak men over de ‘club van 27’. Kurt Cobain is een van de meeste bekende gevallen van een beroemdheid die op 27-jarige leeftijd stierf. De Nirvana-zanger pleegde in 1994 zelfmoord waarop zijn moeder zei: “Now he’s gone and joined that stupid club. I told him not to join that stupid club.” Vanaf dit moment was de 27 Club pas echt erkend en werd de naam steeds vaker gebruikt door de media. Kenmerkend voor veel van de muzikale 27ers die stierven, en dus tot de 27 Club horen, is dat zij vrijwel allemaal een muzikale carrière kenden die snel ging in het begin. Het zou zo kunnen zijn dat de snelle roem hen te veel werd waardoor naar drugs of alcohol werd gegrepen.

Uitzonderlijk lid van de 27 Club

Richey James Edwards behoort officieel gezien tot de 27 Club. Edwards was lid van de rockband Manic Street Preachers en leed aan anorexia, alcoholverslaving en depressie. Hij verdween op 1 februari 1995 op 27-jarige leeftijd maar pas in 2008 werd hij ‘waarschijnlijk dood’ verklaard. Of hij werkelijk dood is, blijft een raadsel. Twee weken voor zijn ‘dood’ nam hij dagelijks 200 pond op van de bank. Daarnaast zou hij nog meerdere malen gezien zijn na zijn verdwijning. Opvallend is dat de overgebleven bandleden nog steeds 25% van de winst op zijn bankrekening storten, voor het geval dat hij nog leeft.

Brian Jones

In 1962 vond Brian Jones zijn medebandleden Mick Jagger en Keith Richards via een advertentie in de krant. Jones bedacht de naam van de band op een bijzonder moment. Hij had een gesprek met een journalist en zag op de grond een LP liggen van het nummer Rollin’ Stone van Muddy Waters. Op dat moment besloot hij dat de band The Rolling Stones zou heten. Naar mate het succes van de band groeide, groeide ook het drugsgebruik van de jongens. Vooral Jones kon zijn verslaving niet in de hand houden: in 1968 kon hij hierdoor niet meer mee op tour door de Verenigde Staten. Na dit incident werd, al dan wel niet vrijwillig, besloten dat Jones in 1968 uit de band zou stappen. Niet kort daarna, in 1969, werd hij dood aangetroffen in zijn zwembad.

Amy Winehouse

Amy Winehouse is wellicht een van de meeste bekende leden van de 27 Club. Zij overleed op 23 juli 2011 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis. Winehouse leefde echter wel in een hele andere wereld dan bovengenoemde namen. Door het internet was Winehouse altijd het middelpunt van de belangstelling. Daarnaast maakte haar vader en haar platenlabel het onmogelijk om Winehouse op te laten nemen in een afkickkliniek. Zij konden geen keuze maken tussen de gezondheid van Winehouse en het geld wat zij in het laatje bracht. Op 23 juli 2011 werd zij dood gevonden met meerdere lege drankflessen. Volgens haar persoonlijke assistent voorspelde Winehouse haar jonge dood zelf toen zij in 2008 tegen hem zei: “I have a feeling I’m gonna die young.”

K-Pop

Eind 2019 stierven drie K-popsterren, artiesten binnen de Zuid-Koreaanse entertainmentindustrie, in korte tijd. De 27-jarige Cha In-ha was hierbij de derde tragedie, nadat de 25-jarige Sulli en de 28-jarige Goo Hara binnen een maand van elkaar zelfmoord pleegden. De oorzaak van de dood van Cha is nog niet bekend, maar in de media wordt rekening gehouden met ook een mogelijke zelfmoord. Ook K-popster Kim Jong-hyun pleegde in 2017 zelfmoord op de beruchte 27-jarige leeftijd.

113

Veel van deze artiesten stierven aan een overdosis of aan zelfmoord. Het is daarom belangrijk om de bestaande hulpinstanties te belichten voor de mensen die dit nodig hebben. In Nederland hebben wij voor mensen die kampen met zelfmoordgedachtes Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Deze is te bereiken via 0900 0113 of op 113.nl.

Bronnen:

alletop10lijstjes.nl, 10 van de club van 27

artiestennieuws.nl, De legendarische club van 27

extra.stubru.be, Forever 27

wikipedia.nl, 27 club

en.wikipedia.org, 27 Club

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org, The Rolling Stones in concert in Oslo in 1965

commons.wikimedia.org, Brian Jones 1965

commons.wikimedia.org, Winehouse LA

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.