In de haven van Charleston troffen in 1861 de Noordelijke en Zuidelijke staten elkaar. De Amerikaanse Burgeroorlog begon.

De aanval op Fort Sumter was het militaire begin van de Amerikaanse burgeroorlog

Op 11 maart 1861 verklaren de Zuidelijke Staten van Amerika zich onafhankelijk van de Verenigde Staten. President Abraham Lincoln weigerde de Geconfedereerde Staten te erkennen. Op 12 april 1861 troffen de Zuidelijke en Noordelijke staten elkaar voor het eerst bij fort Sumter in de haven van Charleston.


Aanloop Amerikaanse burgeroorlog


Op 21 december had South Carolina zich afgescheiden van de Verenigde Staten nadat Abraham Lincoln president was geworden. In 1861 volgden nog zes andere staten en verenigden ze zich in de Geconfedereerde Staten van Amerika. President Lincoln erkende de Confederatie niet en wilde geen overeenkomst sluiten over de nieuwe situatie. De Confederatie had ondertussen verschillende forten langs de zuidelijke kust ingenomen. Fort Sumter was nog in handen van de Verenigde Staten en Lincoln wilde dit fort koste wat kost behouden. De Noordelijke staten stuurde 75.000 vrijwilligers naar het fort om het te verdedigen.


Fort Sumter


Het fort is genoemd naar generaal Thomas Sumter (1734-1832), die een militaire held was in de Amerikaanse revolutie (1775-1783). Fort Sumter werd gebouwd aan de zuidelijke kust van de Verenigde staten in een serie van fortificaties ter bescherming tegen andere naties. De bouw begon in 1829 en was nog niet voltooid toen de burgeroorlog begon. Het fort was ontworpen om 650 man te huisvesten maar het was nooit volledig bezet.


Slag bij Fort Sumter


Al in december 1860 had majoor Robert Anderson van de Noordelijke staten zijn compagnieën verplaatst naar Fort Sumter. De Zuidelijke staten eisten dat de militairen zouden vertrekken uit het fort en stelde een ultimatum van overgave. Pas op 12 april 1861 opende de Zuidelijke staten het vuur op het fort, toen de soldaten zich niet wilde overgeven. De noordelijke Staten schoten terug vanuit het fort. Dit werd niet op volle kracht gedaan en zonder kanonnen omdat ze bang waren dat de Zuidelijke staten dan de kanonnen gemakkelijk kapot konden schieten. Bovendien was er te weinig munitie. Uiteindelijk moest het fort zich de volgende dag overgeven. De slag bij Fort Sumter was de eerste militaire actie in de Amerikaanse burgeroorlog. Uiteindelijk duurde de oorlog nog vier jaar en eindigden in april 1865. In de Slag bij Appomattox Courthouse gaf de generaal van de Zuidelijke staten, Robert E.Lee, zich over.


 


 


Afbeelding:


Wikipedia.org: Aanval op Fort Sumter


Bronnen:


Nps.gov: Fort Sumter 
Civilwarhome.com: Slag bij Fort Sumter
Wikipedia.org: Fort Sumter


 

<h3>Bronnen:</h3>
Nps.gov<a href="https://www.nps.gov/fosu/index.htm" target="_blank">: Fort Sumter </a>
Civilwarhome.com: <a href="http://www.civilwarhome.com/CMHsumter.htm" target="_blank">Slag bij Fort Sumter</a>
Wikipedia.org: <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Sumter" target="_blank">Fort Sumter</a>
<h3>
Afbeelding:</h3>
Wikipedia.org: <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_Fort_Sumter#/media/File:Bombardm... target="_blank">Aanval op Fort Sumter</a>

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.