Bouw van de eiffeltoren

De bouw van de Eiffeltoren in Parijs

Een deel van een oude trap van de Eiffeltoren is in Frankrijk geveild voor een onverwacht hoog bedrag. Een Portugese verzamelaar heeft 220.000 euro betaald voor de trap. In 1983 werden de originele trappen vervangen. De Eiffeltoren is gebouwd tussen 1887 en 1889 voor de Wereldtentoonstelling in Parijs en is nu een van de populairste toeristische attracties ter wereld. De Eiffeltoren heeft zijn naam te danken aan Gustave Eiffel, wiens bedrijf de bekende constructie heeft gebouwd.

De Wereldtentoonstelling

In 1889 deed de Wereldtentoonstelling Parijs aan. Dit was voor Frankrijk een speciaal jaar, het 100-jarig jubileum van de Franse Revolutie. Daarom werd door de Franse regering besloten dat er flink moest worden uitgepakt. Zij organiseerde een ontwerpwedstrijd, met als voorwaarde dat het ontwerp 300 meter hoog moest zijn. Het bedrijf van ingenieur Gustave Eiffel won en kreeg de opdracht. Het ontwerp werd gemaakt door twee van zijn medewerkers, Maurice Koechlin en Emile Nouguier. De werkzaamheden begonnen op 28 januari 1887.

Kritiek op de Eiffeltoren

Net na de start van de bouw ontstond er veel protest tegen de Eiffeltoren. Een grote groep kunstenaars schreven een lange protestbrief in de krant Le Temps in februari 1887. Zij vonden dat de onnodige bouw van de monsterlijke toren het beroemde en prachtige aangezicht van de stad zou bederven. De toren zou de historische monumenten en de stad Parijs ten schande maken. Eiffel trok zich hier echter niks van aan.

De constructie van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is gemaakt van smeedijzer, een materiaal dat bestand is tegen weersomstandigheden en metaalmoeheid. De toren is ( zonder televisieantennes) 312 meter hoog en was vanaf de bouw tot 1930 het hoogste gebouw ter wereld. Van januari 1887 tot maart 1889 hebben naar schatting 285 mensen aan de constructie gewerkt. De Eiffeltoren heeft 3 verdiepingen die allemaal open zijn voor publiek. De gehele constructie weegt 10.100 ton.

De bouw van de Eiffeltoren

De opening van de Eiffeltoren

Op 31 maart 1889 werd de Eiffeltoren officieel ingehuldigd. Er waren op dat moment nog geen liften aanwezig, waardoor het gezelschap dat de opening bijwoonde samen met Gustave Eiffel de 1710 treden moesten beklimmen. Op de derde verdieping hing Eiffel de Franse vlag uit en werden er kanonschoten afgevuurd. Hiermee was de Eiffeltoren officieel ingehuldigd. De toren was echter nog niet geheel af en pas met de opening van de Wereldtentoonstelling op 6 mei 1889 werd hij officieel opengesteld voor publiek.

Toeristische trekpleister

De Eiffeltoren was meteen een succes. Tijdens de Wereldtentoonstelling, die duurde tot eind oktober 1889, bezochten twee miljoen mensen de toren, wat zorgde voor lange wachtrijen. De toren is sinds 1889 meerdere malen gerenoveerd om te kunnen voldoen aan de hoge bezoekersaantallen. Op dit moment bezoeken meer dan 6,5 miljoen mensen de Eiffeltoren per jaar, wat de Eiffeltoren een van de populairste toeristische attracties ter wereld maakt. De geveilde trap is in 1983 vervangen en maakt deel uit van de originele constructie van de Eiffeltoren.

Bronnen

- tour-eiffel.fr, All you need to know about the Eiffel Tower PDF

- tour-eiffel.fr, everything about the tower

- en.wikipedia.org, Eiffel Tower

- en.wikipedia.org, Gustave Eiffel

Afbeeldingen

- Wikimedia Commons, Construction of the Eiffel Tower,

- Wikimedia Commons, Exposition Universelle Paris 1889

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 20 mei 16:00 u. een abonnement. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 20 mei 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 20 mei 16:00 u. een abonnement. 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 20 mei 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 20 mei 16:00 u. een abonnement. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!