Griselda Blanco

De cocaïne-koningin: Griselda Blanco

Griselda Blanco is misschien wel de grootste drugsbarones in de geschiedenis. Op haar oude dag had zij zich juist teruggetrokken uit het criminele circuit, maar werd onder weg naar de slager door één van haar oude vijanden vermoord. Lees hier haar intrigerende levensverhaal.


De Colombiaanse Griselda Blanco Restrepo werd geboren in 1943. Ze groeide op in het plaatsje Medellín. Blanco werd hardhandig opgevoed door haar moeder. Mishandeling en misbruik waren voor Blanco de dagelijkse realiteit. Op haar 11e week zij al af van de norm. Blanco ontvoerde een kind (volgens jeugdvrienden) waarna zij losgeld eiste. Toen het losgeld niet snel genoeg verscheen, schoot Griselda het jongetje dood.


Cartel de Medellín


Toen Griselda 14 jaar werd, was zij al op de hoogte van de beste manieren om zakken te rollen. Ze besloot van huis weg te lopen, werkte als prostituee en stal daarnaast haar inkomen bij elkaar. In 1963 trouwde de 20-jarige Blanco met Carlos Trujillo. Ze kreeg 3 zonen van hem. Na de dood van haar man waagde ze zich in de grotere criminele kringen en raakte betrokken bij het ‘Cartel de Medellín’. Dit kartel verhandelde tijdens de jaren ’70 grote hoeveelheden cocaïne vanuit Colombia naar de Verenigde Staten. Haar tweede man Alberto Bravo was ook betrokken in het kartel. Blanco ontwierp de onderkleding waarin de drugs werden verborgen. Samen verhuisden zij naar New York.


The Black Widow


Blanco leefde echter niet lang samen met haar nieuwe echtgenoot. Ze vermoedde dat Bravo geld achter hield en schoot hem daarom meerdere malen in het gezicht. Deze actie leverde haar de bijnaam ‘de zwarte weduwe’ (of ‘The Black Widow’) op. Blanco erfde zijn behoorlijk grote aandeel in de cocaïnehandel. In 1975 was zij al één van de grootste drugshandelaren in het wereldje.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Op de vlucht


Nadat de politie een overdracht van 150 kilo cocaïne onderschepte in 1975, werd het te heet onder Blanco’s voeten. Zij en ruim 30 van haar handelspartners werden beschuldigd van drugshandel. Griselda vluchtte naar haar thuisland Colombia en hoopte zo haar straf te ontlopen. Eind jaren ’70 keerde ze terug naar de VS en vestigde zich in Miami, Florida. Blanco ontmoette daar Pablo Escobar, destijds nog een kruimeldief, en hielp hem aan werk in de drugswereld.


Cocaine Cowboy Wars


Eenmaal teruggekomen in de VS, pakte ze haar vertrouwde handel weer op. Er waren echter ook andere drugsbazen in opkomst. Cocaïne veroverde in de late jaren ’70 de drugsmarkt en werd vaker geconsumeerd dan wiet. De opkomst van meer drugshandelaars zorgde voor een agressieve sfeer, waarbij er steeds vaker liquidaties plaatsvonden. Blanco had hier een groot aandeel in en stond bekend om haar meedogenloze manier van moorden. Haar rivalen hebben meerdere malen geprobeerd haar om te leggen. Griselda besloot in 1984 te verhuizen naar Californië om haar vijanden te ontvluchten.


Arrestatie


In 1985 werd Blanco alsnog gearresteerd. Ze werd schuldig bevonden aan drugshandel en beschuldigd van moord, maar door een fout in de procedure werd Blanco alleen van drugshandel veroordeeld. De Zwarte Weduwe werd echter verdacht van ruim 200 moorden en handelde tijdens haar gevangenschap gewoon door. In 2004 werd Griselda weer vrijgelaten en op het vliegtuig naar Colombia gezet.


Dood van Blanco


De terugkomst naar haar moederland deed haar goed. Griselda was 61 jaar en bemoeide zich niet meer met de drugshandel. Ze schijnt destijds alleen gehandeld te hebben in vastgoed. Een rustige oude dag was haar echter niet gegund, het verleden achtervolgde haar. Ze werd in 2012 tweemaal in het hoofd geschoten en overleed op 69-jarige leeftijd. Griselda Blanco zou meer dan 2 miljard dollar hebben verdiend met haar cocaïnehandel.  

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.