De criminele carrière van Bonnie en Clyde

Een Nederlands stel dat met een spoor van geweld door het land trekt, wordt gezocht door de politie. Dit ‘gangsterstel’ werd de Nederlandse Bonnie en Clyde genoemd, gebaseerd op de Amerikaanse misdadigers Bonnie Parker en Clyde Barrow. Dit duo werd in de jaren ’30 wereldberoemd door hun bankovervallen.

Romance Bonnie en Clyde

Clyde Barrow (geboren op 24 maart 1909) en Bonnie Parker (geboren op 1 oktober 1910) leerden elkaar in 1930 kennen via een gezamenlijke vriend. Beiden woonden in Texas en waren opgegroeid in armoede. Bonnie, destijds 19, was al getrouwd met Roy Thornton, die in de gevangenis zat. Hoewel zij een relatie kreeg met Clyde is zij officieel nooit van Roy gescheiden.

Binnen een paar weken na hun ontmoeting werd Clyde veroordeeld voor eerdere misdaden. Op 11 maart 1930 wist hij uit de gevangenis te ontsnappen met behulp van een geweer dat Bonnie naar binnen had gesmokkeld. Binnen een week werd hij weer opgepakt en vastgezet. Op 2 februari 1932 was Clyde weer een vrij man.

Spoor van dood en vernieling

Na zijn vrijlating in 1932 begon het stel kleine overvallen te plegen. Tijdens één van deze overvallen werd Bonnie opgepakt. Door een gebrek aan bewijs werd zij echter spoedig vrijgelaten.

Het stel trok vervolgens twee jaar door maar liefst vijf staten (Texas, Oklahoma, Missouri, Louisiana en New Mexico), waarbij zij een spoor van dood en vernieling achter zich lieten. Zij opereerden niet altijd met z’n tweeën: verschillende personen sloten zich aan bij het stel, waaronder de broer van Clyde en zijn vrouw. De groep werd ook wel de ‘Barrow Gang’ genoemd. Hun misdaden betroffen onder meer bankroven, autodiefstallen, ontvoeringen en moorden.

Het stel was trots op hun misdaden en Bonnie stuurde zelfgemaakte gedichten over hun daden en foto’s van het stel naar de krant. Op deze foto’s zijn de twee als verliefd stel te zien, omringd door wapens. Omdat zij zich voornamelijk richtten op de rijke bovenlaag en middenstanders juist vaak ontzagen,  verwierven zij een zekere heldenstatus.

Hinderlaag Bonnie en Clyde

Aan hun rooftocht kwam op 23 mei 1934 een einde, toen zij in een hinderlaag van de politie terechtkwamen. Dit kwam als een verrassing voor het stel, want ondanks hun indrukwekkende arsenaal hadden zij niet de tijd om naar hun wapens te grijpen. Bonnie en Clyde werden ter plekke door een regen van kogels gedood.

Het Nederlandse stel dat nu al twee weken op de vlucht is voor de politie toont veel overeenkomsten met het Amerikaanse koppel. Ook zij opereren met z’n tweeën en bezorgen de politie veel werk. Het verschil is alleen dat de Nederlanders niemand hebben omgebracht, terwijl Bonnie en Clyde meer dan tien doden op hun naam hebben staan.

<h2>Bronnen:</h2>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    History1900s.about.com, <a title="Geschiedenis 20e eeuw, Bonnie en Clyde" href="http://history1900s.about.com/od/1930s/a/bonnieandclyde.htm" target="_blank">Bonnie en Clyde </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Kunst-en-cultuur.infonu.nl,<a title="Het criminele stel Bonnie en Clyde" href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/113919-het-beruchtste-cri... target="_blank"> Het beruchtste criminele stel: Bonnie en Clyde</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding:</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>-    Wikimedia, <a title="Bonnie en Clyde tussen 1932 en 1934" href="http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bonnieclyde_f.jpg" target="_blank">Bonnie en Clyde </a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.