De Eerste Slag bij St Albans: het begin van de Rozenoorlog

De Eerste Slag bij St Albans: het begin van de Rozenoorlog

22 mei 1455 – De wind wakkerde in het vaandel met de herkenbare rode roos van Huis Lancaster. Edmund Beaufort, de graaf van Somerset, voelde zijn hart bonzen in zijn keel. Enkele uren geleden was hij als eerste aangekomen in St Albans. Hij had zijn mannen de tenten laten opslaan en wachtte op de komst van de ridders van Huis York.

Huis Lancaster

Jan van GentDe Lancasterianen waren een belangrijk adellijke familie binnen de Britse aristocratie. Van 1399 tot 1471 zaten de telgen van deze familie zelfs op de Britse troon. De stamvader van dit huis was Jan van Gent. Hij was de vierde zoon van de Engelse koning Eduard III. Door een huwelijk met zijn nicht kreeg hij de titel ‘hertog van Lancaster’. De nieuwe koning Richard II had echter verschillende conflicten met Jan van Gent. Na Van Gents dood confisqueerde Richard II zijn bezittingen. Hierop kwam Huis Lancaster in opstand en zette de nieuwe koning af. Een nazaat van Jan van Gent, Hendrik IV, kwam op de troon te zitten.

Huis York

De stamvader van het huis York was Edmund van Langley. Hij was de vijfde zoon van koning Eduard III en maakte dus net als Jan van Gent aanspraak op de troon. Dit was de voornaamste reden tot het uitbreken van een conflict met Huis Lancaster. Het symbool van Huis York was een witte roos, het symbool van Huis Lancaster was de rode roos. Vandaar dat dit conflict tegenwoordig wordt herinnerd als de Rozenoorlog.

Slag bij St Albans

Na de aankomst van beide legers begonnen de onderhandelingen. Deze duurden echter heel lang en er werd niks bereikt. De ridders van Huis York besloten daarom onverwachts een massale aanval op Huis Lancaster te openen. Voor een groot deel van de Lancasterianen kwam de aanval inderdaad onverwacht en ze werden overrompeld. De graaf van Somerset vond de dood en koning Hendrik VI werd gevangen genomen. Hoewel de slag militair gezien van weinig betekenis was, was het een grote overwinning voor Huis York.

Verdere verloop Rozenoorlog

Na de slag bij St Albans ging het bergafwaarts met de Lancasterianen. Koning Hendrik VI mocht aanblijven, maar was niet in staat het land te regeren vanwege zijn psychische klachten. In 1453 kreeg hij zijn eerste mentale inzinking, wat tot gevolg had dat de macht van het Huis York groeide. Op 23 september 1459 vond de eerste grote confrontatie tussen beide huizen plaats. Deze confrontatie zou herinnerd worden als de Slag bij Blore Heath, die door de Lancasterianen verloren werd. Koning Hendrik VI werd afgezet en werd opgevolgd door koning Eduard IV van het huis York. Vele jaren van oorlogvoeren volgden, totdat in 1485 Huis York door Henry Tudor (een nazaat van Huis Lancaster) bij de Slag bij Bosworth verslagen werd. De Rozenoorlog is dus gewonnen door Huis Lancaster en is later bekend geworden vanwege de toneelstukken van William Shakespeare.

Ook de bekende serie Game of Thrones is gebaseerd op de Rozenoorlogen. Meer weten hierover? Lees dat hier.

Bronnen


Afbeeldingen


Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.