Game of Thrones

Historische gelijkenissen in Game of Thrones

Op 15 april 2019 werd in Nederland de eerste aflevering uitgezonden van het nieuwe seizoen van de serie Game of Thrones. De populaire serie is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin. Zijn er ook historische parallellen te trekken uit de serie?

Hoewel het verhaal volgens Martin met name geïnspireerd is door de Rozenoorlogen die plaatsvonden in vijftiende-eeuws Engeland, zegt hij ook inspiratie gehaald te hebben uit de Franse geschiedenis en de wereldgeschiedenis. De middeleeuwse invloeden zijn duidelijk terug te zien in de serie, terwijl er af en toe ook elementen uit de oudheid in terugkomen. De overeenkomsten zijn te zien in een aantal algemene verschijnselen, maar ook bijvoorbeeld bij een aantal hoofdpersonen, gebeurtenissen, locaties en groepen mensen.

De Rozenoorlogen

Game of Thrones is een serie die gaat over de strijd om de IJzeren Troon, die wordt begeerd door verschillende families in Westeros. Deze situatie is sterk te vergelijken met de Rozenoorlogen, die plaatsvonden tussen 1455 en 1485 in Engeland. Hier streden de families Lancester en York om de Engelse troon. Degene die de troon bemachtigde, had macht over het hele rijk: een bekend fenomeen in middeleeuws Engeland. Daarnaast komen in de serie, net zoals bij de Rozenoorlogen, elementen van een feodaal systeem voor. Westeros bestaat namelijk uit een netwerk van verschillende nobele families die trouw zweren aan de koning en daardoor moeten voldoen aan bepaalde verplichtingen. Er zijn hoge en lage heren die deel uitmaken van dit netwerk. De families verbinden zich door huwelijken waardoor een politiek bondgenootschap ontstaat. Geboorterechten spelen daarbij een belangrijke rol. Dit zijn allemaal elementen van het feodale systeem die in de middeleeuwen, en ook bij de Rozenoorlogen, centraal stonden.

Overeenkomsten met historische figuren

Met name bij de karakters uit de serie zijn veel historische parallellen te trekken. Dit betreffen vooral figuren uit de Engelse geschiedenis en de Rozenoorlogen. Zo zou bijvoorbeeld het karakter van Tywin Lannister op het karakter van Eduard I lijken, Tyrion Lannister op Richard III en Cersei Lannister op Margaretha van Anjou. Er kunnen echter ook buiten de Engelse geschiedenis gelijkenissen gevonden worden. Zo wordt Daenerys Targaryen ook wel vergeleken met Jeanne d’Arc, Hendrik Tudor, Alexander de Grote én Cleopatra. Dit zou met name te maken hebben met haar sterke persoonlijkheid die ervoor zorgt dat zij steeds invloedrijker wordt in Essos en later ook Westeros.

Walk of Shame en de bloedbruiloft

Zelfs een aantal gebeurtenissen zijn afgeleid uit de geschiedenis. Een bekende gebeurtenis waarmee een parallel te trekken is uit de geschiedenis, is de Walk of Shame van Cersei Lannister. Zij moet naakt door de stad lopen om te worden vergeven van haar zonden. Jane Shore, een van de minnaressen van koning Edward IV van Engeland, moest ook een boetedoening doen door de straten van Londen. De welbekende Red Wedding kan zelfs vergeleken worden met drie historische gebeurtenissen uit de Schotse en Franse geschiedenis: het Zwarte Diner, het Bloedblad van Glencoe en de Parijse bloedbruiloft. Eveneens bloederige gelegenheden waarbij een hele groep mensen werd uitgemoord in een situatie waarin er geacht werd gastvrijheid na te leven. In seizoen 5 wordt Daenerys Targaryen gevraagd om de arena weer te openen voor de gevechten. Dit is duidelijk afgeleid van de Romeinse gladiatorenspelen waarbij mensen andere mensen afslachtten als entertainment. 

Game of Thrones

Omgeving

Er zijn tevens geografische vergelijkingen te maken, wanneer de kaart van de Game of Thrones-wereld bekeken wordt. Westeros lijkt verdacht veel op Engeland, terwijl Essos onder andere lijkt te bestaan uit Turkije waar Griekenland onder is vastgeplakt. Het oosten van Essos heeft enige vergelijkingen met ons Midden-Oosten. Daarnaast hebben de bouwwerken van Game of Thrones bekende elementen. The Wall is een belangrijk bouwwerk in Westeros. De muur wordt gebouwd om alle wildelingen en gevaarlijke wezens buiten de deur te houden. The Wall heeft sterke overeenkomsten met de Muur van Hadrianus in Engeland, die door de Romeinen werd gebouwd om zich te beschermen tegen de wilde Schotten. Daarnaast werd de muur ook gebouwd om de grenzen van het rijk aan te geven. De Slavers Bay in Essos heeft veel kenmerken van het Oude Egypte. De baai is exotisch en heeft veel monumentale architectuur.

Groepen mensen

De Night’s Watch is een belangrijke groep die de muur in Westeros beschermd. Zij hebben veel overeenkomsten met de Orde van de Tempeliers. Dit is een groep monniken die gezworen hebben om Jeruzalem te beschermen. Zij leefden in armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, net zoals de Night’s Watch dat doet. Alle broeders zijn gelijk en afkomst is daarbij niet van belang. Een andere groep uit de serie die historische parallellen hebben zijn de Dothraki. Zij zijn semi-nomadische krijgers die alles te paard deden. Ze bewogen als een gemeenschap en werden als wild gezien. Dit zijn allemaal eigenschappen die ook passen bij de Hunnen. Tevens zijn de Dothraki te vergelijken met de Indianen door hun fysieke projectie van krijgersmacht en hun lange haren. De Unsullied zijn een groep slaafsoldaten die als kind zijn geselecteerd om hun vechtcapaciteiten te ontwikkelen en deel uit te maken van een leger. Dit is een veelvoorkomend fenomeen in de geschiedenis. Voorbeelden hiervan zijn de slaventroepen van de Spartanen, de islamitische Mammelukken en de Janitsaren uit het Ottomaanse Rijk.

Ondanks deze enorme hoeveelheid aan overeenkomsten, is Game of Thrones natuurlijk geen historisch accurate serie. De verschillende historische elementen zijn eerder een inspiratie geweest die door George Martin zelf tot een krachtig verhaal zijn verwerkt. Hij speelt met herkenbare figuren en gebeurtenissen en voegt daar een vleugje fantasie aan toe. Het is misschien juist door deze combinatie dat de serie zo immens veel aanhang heeft gekregen.

Leestip:

Game of thrones en de werkelijkheidDe populaire Middeleeuwen – Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen 32 (20198) 4
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087047450
Winkelprijs: €10,–

Bestel: dit nummer van Madoc 

 

Bronnen

AFBEELDINGEN

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.