Mussolini

De executie van Benito Mussolini

28 april 1945 – Italiaanse verzetsstrijders executeren de fascistische Italiaanse leider Benito Mussolini en diens minnares Claretta. Hun lichamen worden naar Milaan gebracht, waar een menigte woedende Italianen de lijken verminkt en de twee uiteindelijk ondersteboven opgehangen worden.  


Mussolini’s gevangenschap


In juli 1943 werd Mussolini reeds gearresteerd door de Italiaanse partizanen. Tijdens zijn gevangenschap vonden er onderhandelingen plaats tussen de Italiaanse partizanen en de geallieerden, over de overgave van Italië.


Geallieerde opmars in Italië


Het Duitse leger wist Mussolini te bevrijden en hem de leiding over Italië terug te geven. Het Italiaanse verzet breidde zich echter steeds verder uit en Mussolini kreeg te maken met toenemende onrust in zijn land. In de loop van 1945 vielen de geallieerden Italië via het noorden en de Povlakte binnen: het land raakte bijna volledig in geallieerde handen.


Een mislukte tegenaanval


Met een groep van enkele duizenden van zijn nog bestaande aanhangers plande Mussolini een aanval op de geallieerden en de herovering van zijn land. Van deze duizenden handlangers kwamen er echter nog geen twintig opdagen; Mussolini’s plan mislukte.


Een dronken soldaat?


Mussolini reisde naar Milaan en probeerde daar te onderhandelen met de partizanen, maar de onderhandelingen leverden niets op, waarna hij richting  Zwitserland vluchtte. Hij werd staande gehouden door een groep geallieerden en deed alsof hij een dronken Duitse militair was. Ondanks zijn pogingen om onopgemerkt aan de soldaten te ontsnappen werd hij herkend en opgepakt. Ook zijn maîtresse Claretta Petacci kwam niet onder vervolging uit. De partizanen in Milaan bepaalden dat Mussolini geëxecuteerd moest worden.


De executie van Mussolini


De executie van Mussolini en Petacci vond de volgende dag direct plaats. Mussolini kreeg een weinig eervolle dood; hij werd in zijn rug geschoten terwijl hij op een stoel zat.  Zijn lijk en het lijk van Petacci werden naar Milaan gebracht en op een plein gedumpt. Daar ranselden woedende Italianen de lichamen af, waarna ze ondersteboven opgehangen werden aan het dak van een tankstation. Na deze totale vernedering werd Mussolini begraven in Milaan. In 1957 liet zijn familie hem herbegraven nabij zijn geboortedorp Predappio.    

Bronnen

historianet.nl, 'opgeknoopt bij een benzinepomp'
histoforum.net, 'mussolini'
berichtenuithetverleden.wordpress.com, '28 april 1945 (..)' 

Afbeelding

Bundesarchiv, Bild 102-10234 / CC-BY-SA [CC BY-SA 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons

 

 

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!