Mussolini de dictator van Italië

Mussolini wordt dictator van Italië

Rome 1925 - Benito Mussolini is de bedenker van het Italiaans fascisme. Het steunt op Italiaans nationalisme en verlangt naar een Italiaans rijk. Na een mars op Rome komen de fascisten in 1922 aan de macht. Op 3 januari 1925 roept Mussolini zichzelf uit tot dictator van Italië.

Benito Mussolini werd op 29 juli 1883 geboren in Dovia di Predappio in Italië. Na een korte militaire carrière stortte Mussolini zich op de politiek. In toespraken riep hij op tot een gewelddadige socialistische revolutie. In de jaren die hierop volgden stapte Mussolini echter van het socialisme af. Vanaf dat moment richtte hij verschillende fascistische bewegingen op, die niet direct succesvol waren. Het fascisme spitste zich toe op een zeer sterk Italiaans nationalisme, waarbij terug werd verlangd naar het Romeinse rijk.

In 1921 werd de fascistische partij van Mussolini in het parlement gekozen, waarna de Partito Nazionale Fascista (PNF) werd opgericht. Deze partij kreeg al snel een kwart miljoen leden en had Mussolini als onbetwiste leider. In oktober 1922 organiseerde de PNF een mars op Rome. De zittende regering werd afgezet en er werd Mussolini, die overigens niet meeliep in de mars, het premierschap aangeboden. Vanaf dat moment verstevigde Mussolini zijn greep op Italië en tegenstanders werden geïntimideerd en mishandeld. In juni 1924 werd de socialistische leider Giacomo Matteotti vermoord, waarvan de fascisten de schuld kregen. Er ontstond een storm van kritiek, maar Mussolini wist die te doorstaan.

Dictator van Italië

Op 3 januari 1925 hield Mussolini een toespraak, waarin hij zichzelf tot dictator van Italië uitriep. Door middel van propaganda en onderdrukking werd Italië tot een politiestaat gemaakt. In een poging een Italiaans rijk te creëren veroverde Mussolini in 1935 Ethiopië. Daarnaast steunde Mussolini de Spaanse generaal Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). In 1939 sloot Mussolini een alliantie met Hitler, waardoor Italië in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van Duitsland stond. Naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderde werd de positie van Italië echter steeds penibeler.

Op 13 mei 1943 capituleerden de Duitse en Italiaanse troepen in Noord-Afrika, waardoor de weg naar Italië open lag. De geallieerden landden op 10 juni 1943 in Italië en een opmars begon. Mussolini werd hierop afgezet en in eigen land gevangen gezet. Op 12 september 1943 werd Mussolini echter door de Duitsers bevrijd. Hitler drong erop aan dat Mussolini weer aan het hoofd van Italië moest staan. Dit gebeurde, maar de werkelijke macht lag bij Hitler en echt regeren deed Mussolini niet meer. Op 28 april 1945 werd Mussolini vermoord, nadat de geallieerde opmars tot diep in Italië was doorgedrongen.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.