Wimbledon geschiedenis

De geschiedenis van het toernooi Wimbledon

Hij zakte door zijn knieën en balde zijn vuisten. De Tsjechisch-Nederlandse tennisspeler Richard Krajicek won in 1996 het meest prestigieuze tennistoernooi: Wimbledon. Vandaag is de finale van het jaarlijkse toernooi. De oorsprong van tennis ligt bij kaatsen een spel dat ontstond in de 11e eeuw.

De oorsprong van tennis ligt bij het ‘kaatsen’. In de 11e eeuw werd in Frankrijk het spel: Jeu de Paume gespeeld, wat gezien kan worden als de directe voorloper van het huidige tennis. De bal was bij dit kaatsspel gevuld met haar en werd met de hand gespeeld. Aanvankelijk werd de bal met de hand gespeeld. Bij adel en geestelijkheid was dit spel zeer geliefd. In de vijftiende eeuw verspreidde het spel zich over de rest van Europa. De sport was zowel bij de ‘gewone man’ als bij de adel populair. Bij de laatste groep werden zelfs kaatshallen in het leven geroepen. In Den Haag was de oudste Caetsbaan van Nederland. Het was de baan van de Prins van Oranje, die gelegen was achter de ridderzaal van 1500 tot ongeveer 1650.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Aanvankelijk werd de bal met de hand gespeeld. In de loop van de tijd werden er steeds meer attributen gebruikt om de sport te beoefenen. Uiteindelijk werden er rackets ontwikkeld en de Hollanders waren befaamd om het maken van de rackets. Rond 1500 was het eerste bewijs van besnaarde rackets. In Engeland heette de sport ‘Tennis’. In Nederland ‘kaatsen’ en in Frankrijk Jeu de paume. Rond 1600 was het de populairste sport in Europa, maar aan het einde van de zeventiende eeuw verminderde de populariteit van het spelletje. Toen echter de rubberbal werd uitgevonden en de spelregels werden aangepast, leefde het animo voor de sport weer op. In 1877 werd voor het eerst Wimbledon georganiseerd.

Wimbledon

Daarmee is Wimbledon het oudste tennistoernooi dat nog altijd georganiseerd wordt. De eerste editie van het toernooi werd georganiseerd op de All England Lawn Tennis and Croquet Club, die bestaat sinds 1868. De Club ligt in de wijk Wimbledon, waaraan de naam te danken is. Het toernooi begint meestal eind juni of begin juli en duurt twee weken. Aan het hoofdtoernooi doen 128 enkel- en 64 dubbelspelers mee van de mannen en een zelfde aantal vrouwen. Toen het toernooi voor het eerst gehouden werd, mochten slechts mannen deelnemen. 

Vanaf 1884 werd het toernooi uitgebreid naar vrouwen. Rond de eeuwwisseling had het toernooi zich ontwikkeld tot een populair en internationaal toernooi en groeide uit tot wat het nu is. Wimbledon is uniek door de strikte kledingvoorschriften: iedere speler moet een witte outfit dragen.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.