geschiedenis van Wimbledon

Tradities rond Wimbledon

The All England Croquet en Lawn Tennis Club, Wimbledon stelt voor om een tennis bijeenkomst te houden op maandag 9 juli en volgende dagen.” Met deze woorden werd het eerste Wimbledon-toernooi in 1877 aangekondigd, het oudste en belangrijkste tennistoernooi op aarde.


Tijdens het eerste Wimbledon toernooi in 1877 mochten alleen nog mannen mee doen. Het toernooi werd georganiseerd door de privétennisclub All England Lawn Tennis and Croquet Club. Aan het eerste Wimbledon-toernooi deden slechts 22 mannen mee, waarvan Spencer Gore de eerste Wimbledon-winnaar werd. Vanaf 1884 mochten ook vrouwen mee doen aan Wimbledon. De eerste winnares was Maud Watson, toen slechts 19 jaar oud. In de finale speelde zij tegen haar zus Lilian Watson.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Witte Dresscode op Wimbledon


Het Wimbledon-toernooi werd in haar beginperiode nog gespeeld met houten rackets die men zelf moest meenemen. Vrouwen droegen daarbij lange jurken met hoedjes en mannen speelden het spel in spencers en lange broeken. De strikte kledingsvoorschriften veranderden met de tijd, maar het dragen van witte kleding bleef een vereiste. Alleen paarse en groene elementen waren toegestaan, omdat dit de officiële clubkleuren waren van The All England Club.


Strawberries and Cream


Op Wimbledon worden al tientallen jaren aardbeien met slagroom geserveerd. De traditie ontstond doordat het toernooi steeds in het aardbeienseizoen viel. De aardbeien werden in 1953 voor het eerst uitgedeeld aan het publiek en de spelers. Deze aardbeien werden verbouwd op een boerderij in Kent.  De grote toef slagroom werd pas in 1970 geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt er jaarlijks zo´n 27.000 kilo aardbeien gegeten tijdens Wimbledon.


Ballenjongens en -meisjes


Ook de ballenjongens en -meisjes waren een belangrijke factor tijdens Wimbledon. Vanaf de jaren ’20 van de 20e eeuw werden deze jongens en meisjes gerekruteerd bij het Shaftbury’s kindertehuis. In de jaren ’40,  ’50 en ’60 waren de ballenjongens en -meisjes afkomstig van de Barnardosscholen die zich bezig hielden met jeugdzorg. Waar veel tradities op Wimbledon tegenwoordig nog steeds bestaan, zijn andere verloren gegaan. Het toernooi hoeft tegenwoordig tijdens regenval bijvoorbeeld niet meer stilgelegd te worden, doordat het Centre Court inmiddels een dak heeft. De beroemde Strawberries and Cream worden daarentegen nog in groten getale verorberd en ook de witte dresscode is niet meer weg te denken.

Bronnen

 

Afbeeldingen

 

Leestip - Boeken

 

Borg vs. McEnroe
Borg vs. McEnroe

€ 19.90

 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt