Nederlands grand slam succes

De grootste Nederlandse tennissuccessen op Grand Slams

In de 115e editie van het tennistoernooi Roland Garros heeft de Nederlandse Kiki Bertens de kwartfinales bereikt. Gedurende het toernooi bond Bertens onder andere de als derde geplaatste Angelique Kerber aan de zegekar. De laatste vrouwelijke speler die een kwartfinale haalde, was Michaëlla Krajicek op Wimbledon in 2007. De redactie zette de succesvolste Nederlanders in het enkelspel op een rij om te laten zien wat een prestatie Bertens al heeft geleverd.


1: Tom Okker


Deze Haarlemmer is misschien wel de meest succesvolle tennisser van Nederland ooit. ‘The Flying Dutchman’ stond in 1969 op de 3e plaats van de Wereldranglijst, de hoogste plek die een Nederlander ooit behaalde. Okker had de naam een allrounder te zijn: iemand die goed is in alle facetten van de sport maar nergens in uitblinkt. Zijn solide spel leverde Okker één finaleplaats op, namelijk op het US Open Grand Slam. Bovendien bereikte hij maar liefst vijf halve finales. Op de US Open van 1968 verloor hij de finale van tennislegende Arthur Ashe, de eerste afro-Amerikaanse winnaar van de US Open en Wimbledon. Nadat hij stopte met zijn tenniscarrière, werd Okker een succesvol kunsthandelaar. Hij omschreef zijn filosofie in beide banen als volgt: “Gecalculeerde risico’s nemen. Dat doe ik in de kunsthandel en dat deed ik met tennis. Zo snel mogelijk winnen. Dat is belangrijker dan hoe je het doet.”Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!2: Betty Stöve


Stöve is de enige Nederlandse tennisster die in haar carrière een finale in het enkelspel van een Grand Slam behaalde. In 1977 verloor zij de finale van Wimbledon van de Engelse hoop Virginia Wade, onder toeziend oog van koningin Elizabeth. Zoals veel Nederlandse tennissers behaalde zij haar grootste successen in het dubbelspel: 6 keer won zij een Grand Slam in het vrouwendubbel en 4 maal het gemengd dubbel. Een opmerkelijk feit is dat een Nederlandse rockband zich vernoemde naar Stöve: Bettie Serveert.


3: Martin Verkerk


De boomlange Verkerk (1,95 m) wordt vooral herinnerd om zijn finaleplaats op Roland Garros in 2003. Het was zijn debuut op het graveltoernooi. Omdat hij de avond voor zijn eerste partij bij de Japanner had gegeten, zou hij dit na winst in de eerste ronde blijven herhalen totdat hij werd uitgeschakeld. Vooral de winst in de kwartfinales op toernooifavoriet Carlos Moya was een partij om nooit te vergeten. Na de wedstrijd zei hij tegen de pers:  "Als iemand mij een jaar geleden had gezegd dat ik op Roland Garros van Moya zou winnen, had ik geantwoord: laten we lekker een biertje gaan drinken". De finale werd helaas kansloos verloren van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero. Er leek na Roland Garros een mooie carrière in het verschiet te liggen, maar door een schouderblessure moest ‘Mighty Marty’ in 2008 vroegtijdig stoppen.

Titel: 'Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen...?' - Tennis in Nederland 1500-1800
Auteur: Cees de Bondt
ISBN: 906550379X
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,-

   4: Marijke Jansen


Niet één van de bekendste Nederlandse tennissters, maar wel een opmerkelijke speelster. Jansen verkoos niet af te reizen naar de US Open en de Australian Open, twee van de vier Grand Slam toernooien. Daarnaast had zij een speelstijl die met de snelheid in het huidige tennis niet meer mogelijk is: Met beide handen sloeg zij een forehand. Dit houdt in dat Jansen haar racket tijdens de rally moest overpakken in de andere hand om de bal te kunnen slaan. In 1971 verloor Jansen in de halve finale van Roland Garros.


5: Richard Krajicek


7 juli 1996 is wellicht een van de grootste dagen uit de Nederlandse tennisgeschiedenis. Richard Krajicek won op die dag het prestigieuze Wimbledon. Het was een bijzondere finale. Al was het maar omdat niemand deze finale had verwacht. Zowel Krajicek als zijn tegenstander MaliVai Washington waren aan het begin van het toernooi nog echte outsiders. Bij de vorige edities van Wimbledon was Krajicek zelfs al in de eerste ronde uitgeschakeld, maar tijdens dit toernooi versloeg hij topfavorieten Sampras en Stitch. De finale werd overtuigend door Krajicek gewonnen, in drie sets versloeg hij Washington. Daarmee is hij tot nu toe de enige Nederlandse man die in het enkelspel Wimbledon heeft gewonnen. 


6: Kiki Bertens


Kiki Bertens is een van de meest succesvolle Nederlandse tennisters. In 2019 kwam ze op de vierde plek van de WTA ranglijst te staan, daarmee overtrof ze Betty Stöve. Bijzonder was dat ze die ranking haalde zonder hele grote successen op grand slam toernooien. Haar grootste prestaties op Grand Slams waren een plaats in de halve finale van Roland Garros in 2016 en een kwartfinaleplaats op Wimbledon in 2018. Blessures begonnen haar echter steeds vaker parten te spelen en in 2021 kondigde de meest succesvolle Nederlandse tennister tot dan toe aan ze aan het einde van het seizoen een punt zou zetten achter haar carrière als tennisprof. 

bronnen:


tennisballs.wordpress.com, Tom Okker heldenvanhaarlem.nl, Tom Okker alletop10lijstjes.nl, top 10 beste Nederlandse tennisers mannen en tennissters vrouwen trouw.nl, de metamorfose van Kiki Bertens nu.nl, Richard Krajicek denkt dat Bertens Roland Garros kan winnen nl.wikipedia.org, betty Stöve nu.nl, heimwee Martin Verkerk nl.wikipedia.org, Marijke Jansen


 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.