De grootste Nederlandse tennissuccessen op Grand Slams

In de 115e editie van het tennistoernooi Roland Garros heeft de Nederlandse Kiki Bertens de kwartfinales bereikt. Gedurende het toernooi bond Bertens onder andere de als derde geplaatste Angelique Kerber aan de zegekar. De laatste vrouwelijke speler die een kwartfinale haalde, was Michaëlla Krajicek op Wimbledon in 2007. De redactie zette de succesvolste Nederlanders in het enkelspel op een rij om te laten zien wat een prestatie Bertens al heeft geleverd.

1: Tom Okker

Deze Haarlemmer is misschien wel de meest succesvolle tennisser van Nederland ooit. ‘The Flying Dutchman’ stond in 1969 op de 3e plaats van de Wereldranglijst, de hoogste plek die een Nederlander ooit behaalde. Okker had de naam een allrounder te zijn: iemand die goed is in alle facetten van de sport maar nergens in uitblinkt. Zijn solide spel leverde Okker één finaleplaats op, namelijk op het US Open Grand Slam. Bovendien bereikte hij maar liefst vijf halve finales. Op de US Open van 1968 verloor hij de finale van tennislegende Arthur Ashe, de eerste afro-Amerikaanse winnaar van de US Open en Wimbledon. Nadat hij stopte met zijn tenniscarrière, werd Okker een succesvol kunsthandelaar. Hij omschreef zijn filosofie in beide banen als volgt: “Gecalculeerde risico’s nemen. Dat doe ik in de kunsthandel en dat deed ik met tennis. Zo snel mogelijk winnen. Dat is belangrijker dan hoe je het doet.”

2: Betty Stöve

Stöve is de enige Nederlandse tennisster die in haar carrière een finale in het enkelspel van een Grand Slam behaalde. In 1977 verloor zij deze finale van Wimbledon van de Engelse hoop Virginia Wade, onder toeschouwend oog van koningin Elizabeth. Zoals veel Nederlandse tennissers behaalde zij haar grootste successen in het dubbelspel: 6 keer won zij een Grand Slam in het vrouwendubbel en 4 maal het gemengd dubbel. Een opmerkelijk feit is dat een Nederlandse rockband zich vernoemde naar Stöve: Bettie Serveert.

3: Martin Verkerk

De boomlange Verkerk (1,95 m) wordt vooral herinnerd om zijn finaleplaats op Roland Garros in 2003. Het was zijn debuut op het graveltoernooi. Omdat hij de avond voor zijn eerste partij bij de Japanner had gegeten, zou hij dit na winst in de eerste ronde blijven herhalen totdat hij werd uitgeschakeld. Vooral de winst in de kwartfinales op toernooifavoriet Carlos Moya was een partij om nooit te vergeten. Na de wedstrijd zei hij tegen de pers:  "Als iemand mij een jaar geleden had gezegd dat ik op Roland Garros van Moya zou winnen, had ik geantwoord: laten we lekker een biertje gaan drinken". De finale werd helaas kansloos verloren van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero. Er leek na Roland Garros een mooie carrière in het verschiet te liggen, maar door een schouderblessure moest ‘Mighty Marty’ in 2008 vroegtijdig stoppen.


Titel: 'Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen...?' - Tennis in Nederland 1500-1800
Auteur: Cees de Bondt
ISBN: 906550379X
Uitgever: Verloren
Prijs: €19,-

   


4: Marijke Jansen

Niet één van de bekendste Nederlandse tennissters, maar wel een opmerkelijke speelster. Jansen verkoos niet af te reizen naar de US Open en de Australian Open, twee van de vier Grand Slam toernooien. Daarnaast had zij een speelstijl die met de snelheid in het huidige tennis niet meer mogelijk is: Met beide handen sloeg zij een forehand. Dit houdt in dat Jansen haar racket tijdens de rally moest overpakken in de andere hand om de bal te kunnen slaan. In 1971 verloor Jansen in de halve finale van Roland Garros.

Kansen Kiki Bertens?

Kiki Bertens is een van de meest succesvolle Nederlandse tennisters. Tijdens het Wimbledon-toernooi van 2019 waren de verwachtingen van de Nederlandse tennisster dan ook hooggespannen. De nummer vier van de wereld-rankinglijst ging echter in de derde ronde al onderuit. 

bronnen:


tennisballs.wordpress.com, Tom Okker heldenvanhaarlem.nl, Tom Okker alletop10lijstjes.nl, top 10 beste Nederlandse tennisers mannen en tennissters vrouwen trouw.nl, de metamorfose van Kiki Bertens nu.nl, Richard Krajicek denkt dat Bertens Roland Garros kan winnen nl.wikipedia.org, betty Stöve nu.nl, heimwee Martin Verkerk nl.wikipedia.org, Marijke Jansen


 

Meer weten

Meer lezen over: 

Inhoudelijke tags: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!