De Hertog van Alva

De Hertog van Alva en zijn dynastie

Dit is een verouderd artikel. Een nieuw artikel over dit onderwerp is HIER te lezen.

Fernando Àlvarez de Toledo (Alva) werd op 29 oktober 1507 geboren als de zoon van García de Toledo en Beatriz Pimentel. In 1527 trad hij op twintigjarige leeftijd in het huwelijk met zijn nicht, Maria Enriquez de Toledo. Maar nog voordat ze samen kinderen kregen, verwekte Alva een bastaardzoon bij een molenaarsdochter.

Huwelijk Filips II

Na zijn huwelijk werd Alva door keizer Karel V van Spanje uitgekozen als militair bevelhebber. In 1552 kreeg Alva het bevel over een groot deel van de Spaanse troepen in de Italiaanse Oorlog tussen Spanje en Frankrijk. Zeven jaar later stuurde Filips II, de opvolger van Karel V, hem als diplomaat naar Parijs om de vrede te tekenen. Onderdeel van het vredesverdrag was dat Filips zou trouwen met Elizabeth van Valois, de veertienjarige dochter van de Franse koning Hendrik II. Filips was zelf niet ter plaatse en dus moest Alva hem vervangen bij de trouwplechtigheid. Zo sprak Alva in het voorjaar van 1559 voor de tweede maal het ‘ja’-woord uit, ditmaal in naam van de Spaanse koning.

Verbanning

In 1567 benoemde Filips Alva tot landvoogd van de Nederlanden en kreeg hij opdracht om de opstand van Willem van Oranje neer te slaan. Alva voerde een streng bewind door en kreeg al snel de bijnaam de IJzeren Hertog. Desondanks wist hij de , opstandelingen niet te verslaan. In 1573 bood hij zijn ontslag aan en keerde terug naar Spanje. Ondanks zijn falen werd hij door Filips aanvankelijk als held ontvangen. Maar zijn zoon, Fadrique, gooide roet in het eten. Toen hij zonder toestemming van de koning in het huwelijk trad, viel Alva alsnog uit de gratie. Vader en zoon werden beiden door Filips verbannen van het koninklijk hof. Na twee jaar ballingschap mocht Alva weer terugkeren in dienst van Filips, maar zijn reputatie was voorgoed beschadigd.

Hertogin van Alva

De nazaat van Alva, Maria Catayena, laat zich zelfs door tussenkomst van de koning niet meer tegenhouden. De vrouw, die maar liefst 47 adellijke titels heeft en het voorrecht bezit om niet te hoeven knielen voor de Paus, stapt vandaag al voor de derde maal in het huwelijksbootje. Haar kinderen zijn fel tegen de bruiloft, omdat zij vermoedden dat de aanstaande bruidegom alleen uit is op het vermogen van de 85 jarige Maria. De hertogin bezit namelijk nog tientallen paleizen en honderden kunstwerken, die samen mogelijk meer dan 3 miljard euro waard zijn. De kinderen vroegen de Spaanse koning Juan Carlos om het huwelijk te voorkomen, maar zelfs hij kon Maria niet van gedachten laten veranderen.

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.