Geen afbeelding beschikbaar

De leugens omtrent de Hillsborough-ramp

Zes mensen zijn aangeklaagd voor nalatigheid in hun handelen bij de Hillsborough-stadionramp in Sheffield in 1989. Hierbij kwamen 96 mensen om het leven en raakten honderden gewond. Na jaren van juridische strijd werd vorig jaar al duidelijk dat de ramp niet aan het gedrag van supporters te wijten was. Overigens waren er in de dagen na de ramp al twijfels over de oorzaak.

In het Hillsborough Stadium, een voetbalstadion in het Engelse Sheffield, vond op 15 april 1989 de halve finale tussen Liverpool en Nottingham Forest plaats. Door het gebrek aan toezicht op de grote stroom toeschouwers die in korte tijd het stadion binnenging, werden de toeschouwers vooraan tegen elkaar en de hekken aangeduwd. Door een gebrek aan uitwijkmogelijkheden en toenemende paniek vielen hierbij veel doden en gewonden. Hulpdiensten konden de plek vervolgens nauwelijks bereiken.

Dronken hooligans krijgen de schuld

In eerste instantie gaf de politie de schuld aan dronken Liverpoolfans die zonder ticket kwamen opdagen. Dit sloot aan bij de reputatie die Engelse fans toch al hadden - hooligans verstoorden regelmatig wedstrijden. Vier jaar voor de ramp in het Hillsboroughstadion vond in Brussel het Heizeldrama plaats. Liverpool-supporters bestormden het neutrale vak, waarbij 39 Juventus-fans om het leven kwamen. Deze episode werd aangehaald bij verklaringen van de politie aangaande de ramp. Daarnaast werden verhalen verzonnen over relschoppers die lijken beroofden en over politieagenten urineerden – onder andere gepubliceerd in The Sun – die de publieke opinie en persberichten sterk beïnvloedden.

Politie zelf verantwoordelijk

Al in 1989 werd in een rapport geconcludeerd dat alcohol geen rol van betekenis speelde in het drama. Commandant Duckenfield gaf later toe dat de poort die zou zijn geforceerd door supporters om het stadion in te komen door de politie zelf was opengezet. Ook was het niet een charge van hooligans die leidde tot de fatale verdrukking. De politie was teveel bezig met het in de gaten houden van mogelijke relschoppers en te weinig met veiligheid van de supporters in het algemeen. De controle op het betreden van het stadion was onvoldoende; door het te snel toelaten van teveel mensen ontstond de chaos die leidde tot het drama.

28 jaar onduidelijkheid en rechtszaken

Behalve voor nalatigheid wordt een aantal mensen die betrokken waren bij het in goede banen leiden van de wedstrijd ook aangeklaagd voor het verdoezelen van de waarheid. Nog afgezien van het extra leed dat ze nabestaanden hiermee hebben berokkend, heeft het ook nog eens miljoenen ponden aan onderzoek en juridische bijstand gekost.

Bronnen:

The Guardian

Nrc.nl

http://www.bbc.com: Five Hillsborough myths dispelled by inquests jury

 

Afbeelding:

Superbfc at the English language Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!