Geen afbeelding beschikbaar

Deel van FC Twente stadion stort in

Een deel van het dak van De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente in Enschede, is donderdag rond 12 uur ingestort. Bij het ongeluk viel tot dusver 1 dode en raakten vijftien mensen gewond, waarvan één momenteel nog in kritieke toestand verkeert. De Grolsch Veste is pas 13 jaar oud. Het gebouw werd in 1998 opgeleverd.

FC Twente ontstond uit een fusie van Eredivisieclub Sportclub Enschede en Eerste Divisieclub Enschedese Boys. Al tien jaar lang waren er gesprekken over een fusie geweest. De gemeente Enschede was daar de drijvende kracht achter, want zij zochten een vaste bespeler van het net nieuw gebouwde stadion Het Diekman. Sportclub Enschede zag de fusie in eerste instantie niet zitten, maar de gemeente hield aan en in 1964 werden serieuze onderhandelingen gestart die uiteindelijk leidden tot de oprichting van FC Twente. De gemeente Enschede was niet erg gelukkig met de nieuwe naam, omdat de stadsnaam er in ontbrak. De twee clubs wilden echter de mogelijkheid open houden, dat andere clubs uit de regio in de toekomst bij de fusie zouden aanhaken.

Tot 1998 was Stadion Het Diekman de thuisbasis van de club. Met uitzondering van het seizoen 1983-1984 speelde FC Twente altijd in de Eredivisie, met wisselend succes. In 2010 werd de club voor het eerst in haar geschiedenis landskampioen.

De Grolsch Veste

De bouw van De Grolsch Veste begon in 1997 en een jaar later werd het gebouw geopend onder de naam Arke Stadion, naar de toenmalige hoofdsponsor. De bouw kostte indertijd 33 miljoen gulden. Op 10 mei 1998 speelde FC Twente de eerste wedstrijd in haar nieuwe thuisbasis tegen het Eindhovense PSV. Twente won met 3-0. Het stadion bood toen plaats aan ruim 13.000 toeschouwers. FC Twente heeft het stadion in eigen bezit. De naam verwijst naar de vestingstad Groenlo (Grollo), waar de hoofdsponsor, bierbrouwer Grolsch, vandaan komt. De Twentenaren verwijzen dan ook graag naar deze naam als ze duidelijk willen maken dat ze thuis moeilijk verslaan zijn.  

Uitbreidingen

In 2007 werd het stadion voor de eerste keer uitgebreid met een tweede ring, waardoor de capaciteit toenam naar 24.000 zitplaatsen. Kosten: ongeveer 50 miljoen euro. Dit jaar is begonnen aan een derde uitbreiding die de capaciteit op 30.000 toeschouwers moest brengen. Hierbij ging het dus mis. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Daar is nu nog niets met zekerheid over te zeggen. Tijdens de persconferentie zei burgemeester Den Oudsten dat hij er van uitgaat dat het ongeluk door de verbouwing veroorzaakt moet zijn. Ook moet nog blijken of en hoe het stadion weer hersteld kan worden.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.