De nieuwe website Haagsekaart.nl heeft nu ook een app!

De groei van Den Haag door de eeuwen heen is te volgen in 24 kaarten van het gebied. De oudste kaart toont de situatie rond 4000 voor Christus, de nieuwste kaart laat zien hoe de stad er in 2012 uitziet. Bezoekers van de website ontdekken op Haagsekaart.nl de groei van Den Haag van de prehistorie, via het ontstaan van het Binnenhof en het dorp Die Haghe naar het Den Haag van vandaag. Daarmee krijgt iedereen inzicht in 6.000 jaar Haagse geschiedenis.

In de kaart zijn de historische collecties van Den Haag te zien. Zowel per tijdvak als per thema kan de bezoeker kennis maken met bijzondere voorwerpen, schilderijen, prenten, tekeningen, foto’s, archeologische vondsten en gebouwen.

Bij de website is een app ontwikkeld waarin twee wandelingen staan: Rondje Hofvijver en De eerste stadsuitbreidingen. In de wandeling Rondje Hofvijver nemen we u mee langs de Hofvijver en over het Binnenhof en vertellen we u over de leuke wetenswaardigheden van dit gebied. 

Haagsekaart appIn de tweede wandeling komt de eerste stadsuitbreiding aan bod. Lange tijd vond de groei van Den Haag vooral plaats binnen zijn vroeg 17de-eeuwse grachtengordel. Toch werd in de 18de eeuw een eerste stadsuitbreiding buiten de singels gerealiseerd: de Nieuwe Uitleg. Pas een eeuw later, in het midden van de 19de eeuw, werd opnieuw buiten de singels gebouwd. Toen verrees ten noorden van de Mauritskade het chique woonoord Willemspark. Deze wandeling voert u langs deze vroegste Haagse stadsuitbreidingen.

Oude foto’s en schilderijen geven u de mogelijkheid de locaties te vergelijken met het heden. 

Haagsekaart.nl is een website die ontwikkeld is door het Haags Historisch Museum, het Haags Gemeentearchief, de afdeling Monumentenzorg en de afdeling Archeologie.

www.haagsekaart.nl / Appstore, Google Play: Haagse Kaart

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.