De State of the Union, jaarlijkse toespraak Amerikaanse president

Vandaag zal Barack Obama zijn jaarlijkse State of the Union toespraak houden, traditioneel op de laatste dinsdag van januari. In deze toespraak worden de staat van het land en de regeringsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. De State of the Union rede wordt sinds 1934 gehouden door de Amerikaanse president. Daarvoor was het een schriftelijke boodschap aan het Congres. De State of the Union is over het algemeen een positieve en motiverende boodschap, waarin de nadruk wordt gelegd op optimisme.

Eerste State of the Union

Washington 1790 SOTU Washington 1790 SOTU

De eerste boodschap aan het Congres, de ‘Annual message to the Congress’, werd door George Washington geschreven en voorgelezen op 8 januari 1790. Deze boodschap was bedoeld om het Congres op de hoogte te stellen van de staat van het land. Dit was volgens de grondwet verplicht. Ook zijn opvolger John Adams sprak het Congres toe. Thomas Jefferson besloot vanaf 1801 niet meer zelf het Congres toe te spreken maar liet een klerk dit doen. Dit omdat hij vond dat de toespraak anders teveel weg had van een Britse koninklijke troonrede.

Hernieuwde invoering

De jaarlijkse boodschap aan het congres werd tot 1913 op deze manier uitgevoerd. Pas in dat jaar besloot President Woodrow Wilson om het congres weer persoonlijk toe te spreken. Hij meende dat het van belang was dat de Amerikaanse president actief en zichtbaar leiderschap toonde. De toespraak van Calvin Coolidge in 1923 was de eerste die op de radio werd uitgezonden. Zijn latere toespraken en die van zijn opvolger Herbert Hoover waren weer schriftelijke boodschappen.

Roosevelt en uitzending op radio en tv

In 1934 kwam hier verandering in. President Franklin D. Roosevelt besloot om het Congres en het volk persoonlijk toe te spreken en introduceerde de naam ‘State of the Union’. Vanaf dat moment werd de rede ook op een vast moment gehouden, in januari. Op enkele uitzonderingen na werd vanaf dat moment de State of the Union een gesproken redevoering, uitgezonden op de radio, waarin de president dus naast het Congres ook het volk toesprak en informeerde. De toespraak van Harry Truman in 1947 was de eerste State of the Union die op televisie werd uitgezonden.

Bijzonderheden State of the Union

De enige State of the Union die is uitgesteld was de toespraak van Ronald Reagan gepland op 28 januari 1986. Op die dag verongelukte echter de spaceshuttle Challenger, waardoor de toespraak een week werd uitgesteld. In 1997 was de State of the Union van president Bill Clinton de eerste die live te volgen was op internet.

Bekende historische toespraken

Lyndon B. Johnson SOTU 1965 Lyndon B. Johnson SOTU 1965

Een van de bekendste State of the Union toespraken werd gehouden door Franklin D. Roosevelt op 6 januari 1941. Deze speech staat ook bekend als de Four Freedoms Speech, waarin FDR de vier fundamentele vrijheden van de mens bespreekt. Op 8 januari 1964 hield Lyndon B. Johnson een toespraak waarin hij de ‘Oorlog tegen Armoede’ introduceerde. In 2002 hield George W. Bush een bekende speech waarin hij de term ‘As van het kwaad’ voor het eerst gebruikte met betrekking tot zijn ‘Oorlog tegen het terrorisme’.

President Obama zal na zijn toespraak zoals gebruikelijk het land rondreizen om zijn plannen uit te leggen. Ook zal hij via de sociale media vragen van de bevolking beantwoorden.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- presidency.ucsb.edu, <a title="State of the Union" href="http://www.presidency.ucsb.edu/sou.php" target="_blank">State of the Union</a></p>
<p>- usa-presidents.info, <a title="State of the Union" href="http://www.usa-presidents.info/union/" target="_blank">State of the Union</a></p>
<p>- realclearpolitics.com, <a title="Top 10 State of the Union addresses" href="http://www.realclearpolitics.com/lists/top_10_state_of_the_union_address...(top%2010%20state%20of%20the%20union%20addresses)" target="_blank">Top 10 State of the Union addresses</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="State of the Union" href="http://en.wikipedia.org/wiki/State_of_the_Union_address" target="_blank">State of the Union</a></p>
<p><br /><br /></p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.