Keizer Jimmu van Japan

De stichting van het Japanse keizerrijk: Keizer Jimmu

Japan 660 v. Chr. - Hij stamt af van de Shinto godin Amaterasu en sticht het Japanse keizerrijk. Vanuit Hyuga vaart hij naar het eiland en doet een inval. Volgens de legende werd hij de eerste keizer van Japan op 11 februari 660 v. Christus: keizer Jimmu.

Legendarische Jimmu

Historici zijn er niet over uit of Jimmu een volledig mythologisch figuur betreft, of dat hij daadwerkelijk heeft bestaan. Volgens de Sintoïstische mythe meerde Jimmu in eerste instantie aan waar tegenwoordig Ōsaka ligt. Hij bevocht samen met zijn oudere broers het lokale opperhoofd Nagasunehiko. Ze verloren het gevecht en zijn oudere broer Ituse stierf; dit was te wijten aan het feit dat de veldslag uitgevoerd werd terwijl Jimmu en zijn broers richting het oosten vochten, tegen de zon in.

Keizer Jimmu

Met zijn overige broers trok Jimmu vervolgens naar de andere kant van het eiland, om dit keer westwaarts te vechten, met de zon in de rug. Als kleinkind van de zonnegodin zou de schijnende zon hen nu helpen. Ze werden naar de kust begeleid door een driebenige vogel, Yatagarasu. Dit tweede gevecht tegen Nagasunehiko werd gewonnen. Vervolgens liet Jimmu een paleis bouwen in de Yamato-vlakte en riep hij zich op 11 februari 660 v. Chr. uit tot keizer. Hiermee werd het Japanse keizerrijk geboren. Jimmu werd 126 jaar oud.

Eerste bekende keizer

Tot zover de legende. Duidelijk is dat de naam Jimmu en zijn karakter in een veel latere episode van de Japanse geschiedenis zijn bedacht. Van de eerste Japanse keizers weet men haast niets en sommige historici beweren dat de vroege Japanse geschiedenis buiten het bereik ligt van wat historici kunnen achterhalen. De eerste keizer waarvan men het bestaan heeft kunnen verifiëren in oude bronnen is de keizer Kimmei (509?-571 na Chr.). Dit is volgens de overlevering dan de 29ste keizer sinds Jimmu.

Keizerlijke dynastie

Door de eeuwen heen heeft het keizerlijk hof van Japan haar legitimiteit ontleent op basis van de dynastieke lijn zoals begonnen door Jimmu. Nog steeds wordt de stichting van Japan gevierd, op 11 februari, de dag dat Jimmu keizer werd. Het blijft in het land van de rijzende zon dus een legende van groot belang.

Afbeelding:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.