Geen afbeelding beschikbaar

De Super Bowl: Amerika’s belangrijkste sportevenement

Elk jaar vind, ongeveer in februari, het grootste jaarlijkse sportevenement van de VS plaats. De Super Bowl, de belangrijkste American Footballwedstrijd van het jaar.


Super Bowl


De Super Bowl is het jaarlijkse kampioenschap American Football in de Verenigde Staten, georganiseerd door de National Football League. De eerste Super Bowl vond plaats in 1967. De wedstrijd werd in het leven geroepen om de concurrentiestrijd die er bestond tussen de National Football League en de American Football League op te lossen. De winnaar van de National Football Conference neemt het tijdens de Super Bowl op tegen de winnaar van de American Football Conference. De finale vindt altijd plaats op een zondag. Deze dag wordt in de VS ‘Super Bowl Sunday’ genoemd en is voor veel Amerikanen zo belangrijk dat zij deze beschouwen als nationale feestdag.


Nationale feestdag


Dat de Super Bowl beschouwd wordt als nationale feestdag is onder andere terug te zien aan de grote hoeveel voedsel die men op deze dag consumeert. Op Super Bowl Sunday consumeren Amerikanen de op een na grootste hoeveelheid voedsel in het jaar. Alleen tijdens Thanksgiving wordt meer geld uitgegeven aan eten en drinken. Naast de wedstrijd zelf is het kijken en bespreken van de commercials een belangrijk onderdeel van de Super Bowl. Omdat het evenement regelmatig het best bekeken programma van het jaar is, is het voor bedrijven een extreem gewilde en daarom dure gelegenheid om reclame uit te zenden. Dit jaar kostte het uitzenden van dertig seconden reclame 4,5 miljoen dollar! Ook het optreden van bekende bands of popsterren voorafgaand aan en tijdens het sportevenement worden beschouwd als zeer belangrijk onderdeel van de Super Bowl. Dit jaar trad Katy Perry op tijdens de half-time, bijgestaan door Lenny Kravitz en Missy Elliot.


Deflategate


De Super Bowl van 2015 is de geschiedenis in gegaan als de Super Bowl van de ‘Deflategate’. Dit incident dankt zijn naam aan de wedstrijd die de Patriots eerder speelden tegen de Indianapolis Colts, waar met zachtere ballen is gespeeld dan toegestaan. Omdat ieder team met zijn eigen ballen speelt, worden de Patriots er van verdacht zelf lucht uit de ballen te hebben laten ontsnappen. Dit zou in hun voordeel gewerkt hebben, omdat het spelen met een zachte bal het gooien en vangen gemakkelijker maakt. Het officiële onderzoek naar de ‘Deflategate’ is nog niet afgerond.


Nipplegate


Ook eerdere edities van de American Footballfinale hebben te kampen gehad met schandalen. Zo ontstond er in 2010 ophef over een reclamespot van de christelijke organisatie ‘Focus on the Family’, waarin American Footballspeler Tim Tebow zich tegen abortus keerde. Daarnaast vond in 2004 de bekende ‘Nipplegate’ plaats, waarbij tijdens een optreden van Janet Jackson en Justin Timerlake in de half-time een tepel van Janet Jackson kort zichtbaar was. Zowel Janet Jackson, Justin Timberlake als MTV beweerden dat dit per ongeluk gebeurde en dat het geen gepland onderdeel van de show was. De zoekterm ‘Janet Jackson’ werd de meest gebruikte zoekterm op internet ooit. Het incident staat bekend als een van de meest controversiële televisiemomenten in de popcultuur tot dan toe.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!