openingsceremonie olympische spelen

Openingsceremonie van de Olympische Spelen in de geschiedenis

Vandaag beginnen de Olympische Spelen officieel, wat gevierd wordt met de gebruikelijke openingsceremonie. De oude Grieken begonnen de Olympische Spelen al met ceremonies en na de hervatting van de Olympische Spelen in 1896 ontstonden eveneens een aantal tradities omtrent de opening van het sportevenement. Het duurde echter tot 1920 voordat deze tradities en ceremonies werden vastgesteld.

De Olympische Spelen ontstonden in de Griekse oudheid, ter ere van de oppergod Zeus. Omdat het sportevenement destijds een zeer religieuze aangelegenheid was, kwamen er allerlei ceremonies bij kijken. Zo werden tijdens de Spelen 100 ossen geofferd aan Zeus en werd het boetegeld van valsspelers gebruikt om nieuwe beelden van Zeus te maken. Atleten moesten bovendien vooraf een eed zweren waarin ze verklaarden dat ze minstens 10 maanden hadden getraind. Ook kwamen er veel beeldhouwers en andere kunstenaren op het evenement af, die voor of tijdens de Spelen hun kunstwerken exposeerden voor de toeschouwers en de atleten. Ze beeldden daarbij vooral naakte atletische mannen af, wiens schoonheid de Grieken zeer konden waarderen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Moderne Olympische Spelen

In de 19e eeuw kwam de Fransman Baron Pierre de Coubertin op het idee om de Olympische Spelen opnieuw te organiseren. Hij wilde daarbij zo dicht mogelijk bijde oude Griekse Spelen blijven. Zijn doel was daarbij om landen te verbroederen door middel van het sportevenement. In 1896 organiseerde hij de eerste Olympische Spelen, waarna het evenement iedere vier jaar zou plaatsvinden. Bij de Spelen van 1908 werd voor het eerst een openingsceremonie gehouden om de Olympische Spelen in te luiden. De ceremonie begon met een parade van alle atleten, waarbij het Griekse team voorop liep en het team van het organiserende land volgde. Dit was de eerste traditie, die tegenwoordig nog steeds geldt.

Vaststelling Olympische ceremonies

Tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen, werden een aantal tradities gestart en vastgesteld. Zo werd voor het eerst de Olympische vlag getoond tijdens de openingsceremonie, bestaande uit vijf ringen in verschillende kleuren, die samen minstens eenmaal voorkomen in de vlag van elk land wereldwijd. Ook werd dat jaar de Olympische eed, die eveneens werd afgelegd door de oude Grieken, opnieuw ingesteld. Bij de Olympische Spelen van 1928 werd nog een belangrijke traditie aan de openingsceremonie toegevoegd, het Olympische Vuur. Ook dit gebruik stamde uit de Griekse oudheid, omdat vuur een heilig fenomeen was voor de Grieken. De openingsceremonie van de Olympische Spelen is uitgegroeid tot een spektakel waarbij het ontsteken van het Olympische Vuur het hoogtepunt is. Bovendien is het een mogelijkheid voor het thuisland, in dit geval Brazilië, om indruk op de wereld te maken met een show.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.