De Vrede van Brest-Litovsk

3 maart 1918 – De communistische bolsjewieken ondertekenen de Vrede van Brest-Litovsk met de Centralen, wat het einde van de Russische deelname aan de Eerste Wereldoorlog betekent. 

Russische Revolutie

In 1917 was de Russische Revolutie begonnen en kregen de communistische bolsjewieken onder leiding van Vladimir Lenin de macht over Rusland, dat nu de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek heette. Hun doel was het ontketenen van een wereldwijde socialistische revolutie. Om dit te bereiken moesten de bolsjewieken hun volledige aandacht richten op de binnenlandse revolutie, zo meende Lenin.

Vrede van Brest-Litosvk -1917

De oorlog tegen Duitsland aan het oostfront kostte de bolsjewieken veel tijd, geld en manschappen. Lenin was van mening dat een vrede met Duitsland de grootste prioriteit was voordat hij zich kon richten op het vormen van een communistische staat. Duitsland stemde met de vrede in, maar het verdrag kostte Lenin een rib uit zijn lijf. Hij raakte onder andere Estland, Letland en delen van Wit-Rusland aan Duitsland kwijt en moest de Duitsers hoge betalingen doen.

Gevolgen van het verdrag van Brest-Litosvk

Lenins voormalige bondgenoten Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten waren niet blij met de vrede tussen de twee landen. Zij raakten een belangrijke bondgenoot kwijt. Daarbij betekende de vrede het einde van de tweefrontenoorlog en kon Duitsland zich nu met al haar manschappen richten op het westfront in België en Frankrijk.

Vrede van Versailles

De Vrede van Versailles (1919) betekende het einde van de Eerste Wereldoorlog. De geallieerden dwongen Duitsland tot enorme herstelbetalingen en daarnaast moest Duitsland grote delen van haar rijk afstaan. In de Vrede van Versailles werd het verdrag van Brest-Litosvk nietig verklaard.

 

<h3>Bronnen</h3>
Wikipedia, <a title="Vrede van Brest-Litovsk - op Wikipedia" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_Brest-Litovsk" target="_blank">'Vrede van Brest-Litovsk'</a>
Historylearningiste.co,<a title="Treaty of Brest-Litovsk - op Historylearningsite" href="http://www.historylearningsite.co.uk/treaty_of_brest-litovsk.htm" target="_blank"> 'Treaty of Brest-Litovsk'</a>
Historytoday.com, <a title="Treaty of Brest-Litovsk - op Historytoday" href="http://www.historytoday.com/richard-cavendish/treaty-brest-litovsk" target="_blank">'Treaty Brest Litovsk'</a>
<h3>Afbeelding</h3>
Door Onbekend [Public domain], <a title="Brest-Litovsk - op Wikimedia Commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brest-litovsk_treaty.jpg?uselang=nl" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

 

 

Rubrieken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!