Larry de kat in politieke functie

Dieren en Democratie: Hoe honden, katten en geiten verkiezingen winnen van mensen

Op 15 februari 2021 werd er een 10-jarig jubileum gevierd op 10 Downing Street, de woonplaats van de premier van het Verenigd Koninkrijk. Het was echter niet de premier die iets te vieren had, maar Larry, the Chief Mouser to the Cabinet Office. Naast het vangen van muizen, is het ook de taak van Larry de kat om gasten van de Engelse premier te ontvangen. Zo vervult de kat een belangrijke taak in de Engelse politiek. Maar waar Larry nog een ondersteunende functie in de Engelse politiek bekleedt, zijn er ook dieren geweest die verkiezingen daadwerkelijk wonnen. Maar hoe kan het dat sommige dieren beter uit de stembus kwamen dan hun menselijke concurrenten? 

Onvrede, Ioiô en Caraceco

Als het aankomt op het stemmen op dieren, lijkt Brazilië de primeur te hebben. In de jaren 20 van de vorige eeuw besloten de bewoners van de stad Fortaleza de geit Ioiô (“Yo-yo”) te verkiezen voor de gemeenteraad. De Braziliaanse geit was officieel geen kandidaat, maar omdat er op de stembiljetten de mogelijkheid was een vrije keuze op tegeven, konden de Fortalezen toch hun onvrede uiten. Ioiô werd namelijk verkozen omdat veel stemmers in Fortaleza alle andere menselijke kandidaten ongeschikt vonden. Uiteindelijk werden Ioiô’s stemmen ongeldig verklaard, om tot de gemeenteraad van Fortaleza verkozen te worden moest je toch echt een mens zijn.

Iets minder dan veertig jaar later gebeurde in São Paulo, Brazilië, iets soortgelijks. Voor de gemeenteraad van de Braziliaanse stad konden stemmers uit 540 kandidaten kiezen. Omdat veel van deze kandidaten corrupt of inadequaat werden geacht, was er nog één extra kandidaat; de vierjarige neushoorn Cacareco. Uit protest werd Cacareco in 1959 door een journalist als kandidaat naar voren geschoven. Met ongeveer 100,000 stemmen was Cacareco de overtuigende winnaar van de verkiezingen. De dichtstbijzijnde menselijke kandidaat kreeg slechts 10,079 stemmen. De ruime overwinning van de jonge neushoorn werd uiteindelijk toch ongeldig verklaard. De verkiezing van de neushoorn had desondanks blijvende invloed. De term “Voto Cacareco” (een Cacareco-stem) wordt tot op de dag van vandaag gebruikt als term voor een proteststem.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Ioiô en Cacareco zijn niet de enige dieren op wie uit protest gestemd is. In 1988 werd de aap Macaco Tião derde in de race voor het burgemeesterschap van Rio de Janeiro. Bij de verkiezingen voor burgemeester van de stad Xalapa in Mexico werd de kat Morris, na het verkrijgen van 12,000 stemmen, vierde. Overigens is het toekennen van een politieke positie aan een dier niet helemaal iets nieuws. De Romeinse keizer Caligula dreigde rond 40 na Christus al om zijn paard als consul, de hoogst haalbare magistraat in Rome, aan te wijzen. Het is echter onduidelijk of de Romeinse keizer zijn plan voorstelde uit liefde voor zijn paard, of uit onvrede over het functioneren van de zittende consuls.

Burgemeester Bosco, Wilbur Beast en meer

Dat het verkiezen van een dier niet alleen vanuit politieke onvrede kan voortkomen, blijkt onder andere uit de Amerikaanse hond Bosco Ramos. De zwarte rottweiler labrador mix werd in 1981 verkozen in Sunol, California. Hij zou burgemeester zijn tot zijn dood in 1994. De Chinese krant People’s Daily zag de verkiezing van Bosco als een voorbeeld van het falen van de Westerse democratie. De reactie van de bewoners van Sunol was luchtiger, ze hadden Bosco “enkel als grap” verkozen. Ondanks dat zijn titel als burgemeester ceremonieel was, had Bosco wel degelijk twee menselijke kandidaten verslagen en werd hij na zijn dood geëerd met een standbeeld.

Bosco de Hond burgemeester van SunolWaar Sunol maar eenmalig een hond als burgemeester heeft verkozen, staat Rabbit Hash bekend om haar dierlijke burgemeesters. De stad in de Amerikaanse staat Kentucky verkoos in 1998 voor het eerst een hond. Een van de redenen voor een nieuwe verkiezing in 2016 was het afbranden van de ‘Rabbit Hash General Store’, een historische winkel uit 1831. De 351 bewoners van Rabbit Hash besloten een nieuwe verkiezing te houden om zo geld op te halen voor een renovatie. Pit bull Brynneth “Brynn” Pawltro werd overtuigend eerste en haalde ruim $3,000 op. De meest recente verkiezingen van Rabbit Hash vonden plaats in november 2020. Franse bulldog Wilbur Beast werd met 13,000 stemmen de nieuwste burgmeester van het kleine plaatsje in Kentucky. Wilbur Beast zal, net als zijn voorgangers, zijn tijd als burgmeester invullen met het begroeten van toeristen en het ophalen van geld voor goede doelen. In werkelijkheid heeft Rabbit Hash namelijk helemaal geen burgemeester. De kleine stad heeft de status van “unincorporated community”, waardoor het onder het bestuur van haar provincie, Boone County, valt.

Naast Bosco uit Sunol, en de viervoetige burgemeesters van Rabbit Hash, zijn er in de Verenigde Staten nog een aantal andere dieren als winnaar uit de bus gekomen tijdens verkiezingen. De zevenjarige Pyreneese Berghond Duke werd bijvoorbeeld in 2014 verkozen als burgemeester werd van het twaalf inwoners tellende dorpje Cormorant in Minnesota. Vijf jaar later werd er in de staat Vermont een geit verkozen als burgemeester van Fair Haven. Het dorp hield een “dieren-verkiezing” waar alleen kinderen mochten stemmen. Met deze verkiezing werd gehoopt de jeugd enthousiast te maken voor de democratie.

Dieren en Democratie

Zo zijn er de afgelopen eeuw een verassend aantal dieren geweest die zijn of haar menselijke concurrenten wisten te verslaan in de stemhokjes. Soms uit protest, maar vaak ook als grap of om aandacht voor een goed doel te trekken. De meeste dieren die de politiek in zijn gegaan, hebben dat op een regionaal niveau gedaan en bleven een menselijke ‘toezichthouder’ houden. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat Larry zijn politieke ervaring op 10 Downing Street zal gebruiken om een gooi te doen naar het premierschap van het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland wacht nog op haar eerste dierlijke verkiezingswinnaar.

Bronnen:

Afbeeldingen:

  • Afbeelding 1: Pete Souza, Larry the Cat - May 2011, [Public Domain] via Wikimedia Commons
  • Afbeelding 2: Andrew Keenan Richardson, Bosco the Dog Mayor of Sunol, [Public Domain] via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!