Dood prinses diana ongeluk opzet

Dood van Diana: ongeluk of opzet?

Op 31 augustus 1997 verongelukte de Britse prinses Diana. Op de hielen gezeten door paparazzi verongelukte Diana samen met haar vriend Dodi Al-Fayed in een Parijse verkeerstunnel. Het officiële onderzoek concludeerde dat de chauffeur te hard reed, maar er zijn altijd sceptici geweest die stelden dat er sprake was van opzet.


Prinses Diana werd op 1 juli 1961 geboren als Diana Frances Spencer, de derde dochter van de graaf van Spencer. In 1980 kreeg ze een relatie met de twaalf jaar oudere prins Charles. Ruim een jaar later, op 29 juli 1981, trouwde Diana met Charles en werd ze prinses van Groot-Brittannië. Het echtpaar kreeg twee kinderen, William en Harry, maar na de geboorte van Harry in 1984 verslechterde de relatie. Uiteindelijk besloten ze in 1992 openbaar te maken dat zij apart gingen wonen en vier jaar later werd het huwelijk wettelijk ontbonden.


Verhouding met Dodi Al-Fayed


Midden jaren negentig had Diana enige tijd een relatie met hartchirurg Hasnat Khan. Niet lang daarna kreeg Diana een verhouding met Dodi Al-Fayed, de zoon van de steenrijke Egyptische ondernemer Mohammed Al-Fayed. Volgens verklaringen van vrienden van Diana was ze vooral met Dodi om Khan jaloers te maken. De Britse kranten smulden van de nieuwe relatie en achtervolgden de prinses overal. Op 31 augustus 1997 verliet Diana samen met Dodi in een zwarte Mercedes het Ritz Hotel in Parijs.


Fataal ongeluk in Parijs


De auto werd achtervolgd door paparazzi op motoren en crashte in de tunnel bij de Pont de l’Alma. Dodi Al-Fayed en chauffeur Henri Paul werden door het ambulancepersoneel ter plekke dood verklaard, terwijl Diana een paar uur later in het ziekenhuis overleed. Alleen een bodyguard overleefde het ongeluk. Meteen na de dood werden vraagtekens gezet bij de omstandigheden van het ongeluk. Uit het politieonderzoek bleek de chauffeur onder invloed van drugs en alcohol te zijn geweest en de paparazzi hadden Diana te agressief achtervolgd.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Onderzoek naar omstandigheden dood


Hoewel het in 2006 afgeronde politieonderzoek de schuld bij de chauffeur legde, bleven er veel sceptici die geloofden dat de koninklijke familie een rol had gespeeld. Die zouden namelijk verbolgen zijn over Diana’s relatie met de islamitische Al-Fayed. Bovendien gingen er geruchten dat Diana zwanger van hem was, wat een schande zou zijn voor het Britse koningshuis. 


In 2013 was de zaak opnieuw in het nieuws, doordat de schoonouders van een voormalig scherpschutter het Britse leger in een brief beschuldigden van moord op Diana. De onbekende soldaat (‘Soldier N’) had dat aan hen en zijn vrouw verteld. De brief kwam boven water bij een rechtszaak en werd door de politie onderzocht. Een jaar later moesten zij concluderen dat er geen enkel bewijs was dat Britse speciale eenheden iets met de dood van Diana te maken hadden. Desondanks zullen haar leven en dood nog wel enige tijd controversieel blijven.


Bronnen


Afbeelding


- Wikimedia Commons, Harrods Diana Dodi Memorial (19-8-2013)

Bronnen


-          BBC, Diana death: new information (…) (19-8-2013)


-          The British Monarchy, Diana, Princess of Wales (19-8-2013)


-          The Province, The affair of the (…) (19-8-2013)


-          Urban Legends, Who Killed Princess Diana? (19-8-2013)


-          Volkskrant, Familie soldaat in brief (…) (19-8-2013)


 


Afbeelding


-          Wikimedia Commons, Harrods Diana Dodi Memorial (19-8-2013)


 


Leestips-BoekDe vorstenhuizen van Europa De vorstenhuizen van Europa


€ 19.95 


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.