charles en diana huwelijk verloving

Verloving van Prins Charles en Diana Spencer

Op 24 februari 1981 werd de verloving tussen Prins Charles en Diana Spencer bekend gemaakt. Ruim een maand later trouwde het stel onder grote internationale belangstelling in de St Paul’s Cathedral.


Opbloeiende liefde van Prins Charles en Diana Spencer


De families van Prins Charles en Diana Spencer waren al lange tijd met elkaar bevriend, zo was Diana’s grootmoeder bevriend met koningin Elizabeth II en de ‘Queen Mother’. De vader van Diana was bovendien opperstalmeester van Elizabeth II. Prins Charles had zelfs een tijdje verkering met de zus van Diana, Sarah Spencer. In de zomer van 1980 sloeg de vonk tussen de prins en Diana over. Zij waren beiden een weekend te gast op het platteland waar prins Charles onder meer meedeed aan polowedstrijden. De prins nodigde Diana vlak daarna uit voor een zeilweekend naar Cowes aan boord van de Koninklijke jacht Britannia. Vervolgens ontmoette Diana de koningin, prins Philip en de ‘Queen Mother’ op Balmoral Castle.


Verloving van Charles en Diana


Na de ontmoeting met haar schoonfamilie ging het stel een aantal keer op date in Londen en slechts een half jaar later, in februari 1981, vroeg Prins Charles de toen slechts negentienjarige Diana tijdens een diner op Buckingham Palace ten huwelijk. Op 24 februari 1981 werd de verloving bekendgemaakt door Lord Chancellor (grootkanselier) Lord MacLean.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Bruiloft en huwelijk prins Charles en Diana


Het stel trouwde op 29 juli 1981 onder grote internationale belangstelling in de St Paul’s Cathedral. Het stel kreeg twee kinderen, de prinsen William en Harry. Het huwelijk kwam dikwijls in de roddelbladen terecht vanwege de buitenechtelijke relaties die beiden onderhielden. In 1992 ging het stel uit elkaar en in 1996 volgde een officiële scheiding. Op 31 augustus 1997 kwam Diana samen met haar nieuwe partner, Dodi Fayet, en hun chauffeur om bij een auto-ongeluk in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. Prins Charles trouwde in 2005 met Camilla Parker Bowles, de vrouw met wie hij tijdens zijn huwelijk met Diana al een affaire had.  

Bronnen:


  -    Bbc.co.uk, News on this day   -    Britishroyals.info, Courtship with prince Charles   Afbeelding:   -  Keystone Press / Anefo.  Beeldbank Nationaal Archief, Prins Charles en Diana

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.