charles en diana

Verloving van Prins Charles en Diana Spencer

Op 24 februari 1981 werd de verloving tussen Prins Charles en Diana Spencer bekend gemaakt. Ruim een maand later trouwde het stel onder grote internationale belangstelling in de St Paul’s Cathedral.

Opbloeiende liefde van Prins Charles en Diana Spencer

De families van Prins Charles en Diana Spencer waren al lange tijd met elkaar bevriend, zo was Diana’s grootmoeder bevriend met koningin Elizabeth II en de ‘Queen-Mum’. De vader van Diana was bovendien opperstalmeester van Elizabeth II. Het schijnt zelfs dat Prins Charles korte tijd verkering had met de zus van Diana, Sarah. In de zomer van 1980 begon de relatie tussen de prins en Diana. Zij waren beiden een weekend te gast op het platteland waar prins Charles onder meer meedeed aan polowedstrijden. De prins nodigde Diana vlak daarna uit voor een zeilweekend naar Cowes aan boord van de Koninklijke jacht Britannia. Vervolgens ontmoette Diana de koningin, prins Philip en de ‘Queen-mum’ op Balmoral Castle.

Verloving van Charles en Diana

Na de ontmoeting met haar schoonfamilie ging het stel een aantal keer op date in Londen en slechts een half jaar later vroeg prins Charles Diana ten huwelijk. Prins Charles vroeg in februari 1981 de toen slechts negentienjarige Diana tijdens een diner op Buckingham Palace ten huwelijk. Op 24 februari 1981 werd de verloving bekendgemaakt door Lord Chancellor (grootkanselier) Lord MacLean.

Bruiloft en huwelijk prins Charles en Diana

Het stel trouwde op 29 juli 1981 onder grote internationale belangstelling in de St Paul’s Cathedral. Het stel kreeg twee kinderen, de prinsen William en Harry. Het huwelijk kwam dikwijls in de roddelbladen terecht vanwege de buitenechtelijke relaties die beiden onderhielden. In 1992 ging het stel uit elkaar en in 1996 volgde een officiële scheiding. Op 31 augustus 1997 kwam Diana samen met haar nieuwe partner, Dodi Fayet, en hun chauffeur om bij een auto-ongeluk in de Pont de l’Alma-tunnel in Parijs. Prins Charles trouwde in 2005 met Camilla Parker Bowles, de vrouw met wie hij tijdens zijn huwelijk met Diana al een affaire had.  

Bronnen:

  -    Bbc.co.uk, News on this day   -    Britishroyals.info, Courtship with prince Charles   Afbeelding:   -  Keystone Press / Anefo.  Beeldbank Nationaal Archief, Prins Charles en Diana

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.