Prinses Diana

Prinses Diana

Ze was één van de meest iconische persoonlijkheden van de tweede helft van de vorige eeuw: Prinses Diana van het Verenigd Koninkrijk. ‘Lady Di’ trouwde op jonge leeftijd met kroonprins Charles en stond vanaf dat moment voortdurend in de schijnwerpers. Het auto-ongeluk in Parijs in 1997, dat leidde tot haar dood, was omgeven met controverse omtrent de rol van het koningshuis en paparazzi.  

Jeugd als Diana Spencer

Diana Frances Spencer werd geboren in een belangrijke aristocratische Britse familie, als derde dochter van de graaf van Spencer. Haar ouders scheidden toen Diana zeven jaar oud was, waarna ze een tijd bij haar moeder in Londen woonde, maar haar vader zorgde ervoor dat ze al gauw weer terugkeerde en opgroeide op zijn landgoed in Norfolk. Als meisje blonk Diana uit in ballet. 

Huwelijk met prins Charles

Diana en prins Charles ontmoetten elkaar voor het eerst in 1977, toen de prins een relatie had met Diana’s oudere zus Sarah. De vonk sloeg echter pas over in 1980. Diana woonde inmiddels in Londen maar was op het platteland voor een polowedstrijd, waar Charles ook aan meedeed. Ze raakten aan de praat en Charles nodigde Diana uit voor een zeilweekend. Korte tijd later werd Diana voorgesteld aan de koninklijke familie en het stel verloofde zich in 1981. Het huwelijk vond plaats op 29 juli 1981 in St. Paul’s Cathedral in Londen. Diana was 20 jaar oud en Charles 32. Nog geen jaar later werd hun eerste kind geboren, William, op 21 juni 1982. In 1984 volgde de tweede zoon, Henry (Harry). 

Goede doelen en scheiding

Vanaf eind jaren ’80 verwierf Diana bekendheid wegens haar steun aan goede doelen. Zo was ze actief in de strijd tegen lepra en aids, en het tegengaan van de bijbehorende stigma’s. Daarnaast steunde ze de dierenbescherming en voerde ze campagne tegen het gebruik van landmijnen. In samenspel met haar karakter en stijlvolle verschijning zorgde het voor de groeiende populariteit van de Britse prinses. 

Tegelijkertijd begon haar huwelijk steeds meer scheurtjes te vertonen. Zowel Charles als Diana hielden er buitenechtelijke relaties op na. Verder was Diana depressief en leed ze aan boulimia. Het stel leefde vanaf 1992 apart en was in 1996 officieel gescheiden. De hele situatie werd zeer breed uitgemeten in de pers en leverde beide partijen heel wat imagoschade op. 

Relatie van Diana met Hasnat Khan

Ondanks de scheiding van tafel en bed bleef Diana op Kensington Palace wonen. Een jaar eerder, in 1995, ontmoette Diana hartchirurg Hasnat Khan, op wie ze op slag verliefd werd. De relatie tussen Diana en Khan bleef twee jaar lang grotendeels geheim, vooral omdat Khan geen behoefte had aan een leven in de schijnwerpers. Het stel verbleef voornamelijk op Kensington Palace, in het appartement van Khan of in het buitenland. Tijdens één van die reizen, naar Khan’s geboorteland Pakistan, ging Diana zelfs op de thee bij Khan’s ouders. Ze stelde haar vriend bovendien voor aan haar kinderen en wilde met hem trouwen. Khan begon zich echter steeds meer te storen aan Diana’s obsessieve gedrag. Zo kreeg hij bijvoorbeeld tijdens zijn werk voortdurend telefoontjes van haar, zo verklaarde een vriendin van Diana. De hartchirurg en de prinses groeiden daardoor eind 1996 langzaam uit elkaar. De relatie werd definitief beëindigd in de zomer van 1997, niet lang voor Diana’s tragische ongeluk.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Dood van Diana en nasleep

Diana stierf op 31 augustus 1997 door een auto-ongeluk in Parijs, terwijl ze achtervolgd werd door de roddelpers. De chauffeur van de auto en haar nieuwe vriend Dodi Fayed kwamen ook om. Alleen Diana’s bodyguard overleefde het ongeluk. Haar dood zorgde voor een enorme schok in Groot-Brittannië, waar ze zeer geliefd was. Meer dan dertig miljoen mensen keken naar de begrafenis. Veel boosheid richtte zich op de paparazzi die de prinses hadden opgejaagd, en de lauwe reacties vanuit het koningshuis. Sommige mensen, waaronder de vader van Diana’s vriend, stelden zelfs dat het koningshuis betrokken was bij de dood van de prinses.  

Diana’s verhaal in film en andere media

Diana’s leven en dood blijven tot de verbeelding spreken. Een film uit 2013 ging voornamelijk over haar relatie met Khan. In 2017 ontstond er controverse over een documentaire die, zo zeidende makers, Diana zelf aan het woord liet. Onder andere de broer van Diana riep op om de documentaire niet uit te zenden, omdat die kwetsend zou zijn voor de gevoelens van nabestaanden en een inbreuk zou zijn op de privacy van alle betrokkenen. Ook de Britse serie The Crown, over het Britse koningshuis, behandelde de troebele relatie tussen Charles en Diana uitgebreid. In 2021 maakte een vriendin van de overleden prinses, die sinds 2019 betrokken was bij de productie van de serie, bekend niet meer mee te willen werken aan de serie, omdat ze het niet eens was met de manier waarop Diana’s verhaal in beeld gebracht werd. Niet veel later verscheen de film Spencer in de bioscoop, een filmbiografie over Diana. De film kreeg lovende kritieken, maar ook deze vertelling wist niet te ontsnappen aan controversiële en negatieve commentaren.

BRONNEN:

Afbeelding:

By Nick Parfjonov (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!