Geen afbeelding beschikbaar

Eduard I wordt koning van Engeland

Op 20 november 1272 wordt Eduard I koning van Engeland. Zijn vader Hendrik was kort daarvoor overleden waardoor hij zijn positie als koning kon overnemen. Eduard had daarvoor echter al veel macht doordat hij eerder belangrijk was geweest voor de positie van zijn familie. Als koning raakte hij verwikkeld in meerdere conflicten en behaalde tevens grote successen.

Eduard I werd op 17 juni 1239 geboren in Westminster als oudste zoon van Hendrik III van Engeland en Eleonora van Provence. Eduard was al vroeg geïnteresseerd in politiek en was ambitieus, wat van invloed zou zijn in zijn latere leven.

Eduard I zijn eerste succes

In oktober 1254 trouwde Eduard met Eleonora van Castilië. Met haar kreeg hij minstens veertien kinderen, maar het precieze aantal is onbekend. In 1264 kwamen de Engelsen baronnen in opstand tegen de Engelse koning Hendrik III. Ze wilden meer inspraak in het landsbestuur, omdat ze ontevreden waren met het buitenlandse beleid van Hendrik. Er werd veel geld uitgegeven, maar dit leverde weinig goeds op. Het conflict leek slecht te gaan aflopen voor de Koninklijke familie. De opstandelingen onder leiding van Simon de Montfort namen steeds meer gebieden in en tijdens de Slag om Lewes op 14 mei 1264 werd de Engelse koning gevangen genomen. Eduard kwam in actie om de troon te behouden voor zichzelf en zijn familie. Op 4 augustus 1265 raakten Eduards troepen slaags met de opstandelingen in de Slag om Evesham. Eduard en zijn troepen versloegen de rebellen en vermoordde hun Leider De Montfort. Eduard herstelde zo de Koninklijke macht en de rust in Engeland. Door dit succes nam zijn macht toe.

Kruistochten

In augustus 1271 verliet Eduard zijn thuisland om op kruistocht te gaan. In mei van het volgende jaar bereikte hij Akko (Israël). De positie van de kruisvaarders in het gebied verslechterde echter snel in deze periode. Op 16 november 1272 stierf zijn vader koning Hendrik III van Engeland waarna hij op 20 november benoemd werd tot koning van Engeland. Kort daarvoor had iemand een moordaanslag op hem gepleegd die hij ternauwernood overleefde. De gebeurtenissen dwongen hem terug te keren naar Engeland. Na twee jaar door zijn gebieden in Aquitanië (Frankrijk) te hebben gereisd keerde Eduard in 1274 terug. Op 18 augustus 1274 werd hij gekroond tot koning van Engeland.

Vervolgsuccessen en dood

In 1282 lijfde Eduard Wales in dat  onderdeel van Engeland werd. In 1296 deed hij hetzelfde met Schotland. Zijn regeerperiode werd bepaald door het inperken van de macht van de kerk en bevordering van de rechtspraak en democratie. In september 1299 trouwde Eduard voor de tweede keer, dit maal met Margaretha van Frankrijk. Het stel kreeg drie kinderen. Op 7 juli 1307 overleed Eduard I van Engeland.  

Bronnen

Absolutefacts.nl, Edward I biografie (2001)
Historiek.net, Eduard I van Engeland (1-08-2009)

Afbeelding

Wikimedia Commons, Edward I of Engeland

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.