Swiebertje

Eerste aflevering Swiebertje

Hilversum 1955  - Een televisiespel in zwart-wit, zo begint de legendarische kinderserie Swiebertje, naar de gelijknamige boekenreeks van John Henri uit den Bogaard. De landloper Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer, zal Nederland bijna twintig jaar aan de buis gekluisterd houden.

Swiebertje op televisie

Na de eerste twee proefafleveringen in 1955 duurde het een tijd voor Swiebertje weer te zien was. Uiteindelijk startte hij in 1961 als zelfstandige serie. Elk jaar kwam er een seizoen bij en zo groeiden meerdere generaties Nederlandse kinderen op met de vriendelijke zwerver.

De avonturen van Swiebertje

De serie speelde zich af voor de Eerste Wereldoorlog en draaide om zwerver Swiebertje, die zich om en nabij een dorpje ophield. Hier had hij het regelmatig met veldwachter Bromsnor aan de stok, die hem vaak valselijk beschuldigde en hem dan in het ‘hok onder de toren’ opsloot. Hij kon het echter erg goed vinden met juffrouw Saartje, de huishoudster van de burgemeester, die hem vaak een boterham toestopte of een kopje koffie met hem dronk. Zij had wel door dat Swiebertje geen vlieg kwaad zou doen en zijn geld alleen op een eerlijke manier verdiende door er allerlei verschillende baantjes op na te houden.  In 1968 werd het personage Malle Pietje geïntroduceerd, samen met zijn kakatoe ‘Sjako’. Pietje was een pandjesbaas met een rommelwinkeltje, die uitgroeide tot de beste vriend van Swiebertje.

Het vertrek van Swiebertje

Bromsnor, Saartje en de Burgemeester werden door verschillende acteurs gespeeld, maar Doderer was 20 jaar lang de enige Swiebertje. In 1975 wilde hij dan ook stoppen met het kinderprogramma. De serie eindigde met een scene waarin Swiebertje vertrekt naar Canada, om daar zijn geluk te beproeven. In 2001 werd Swiebertje uitgeroepen tot beste programma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.