Geen afbeelding beschikbaar

Televisieserie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’

Er blijken meer afleveringen van de legendarische jeugdserie Hamelen te zijn bewaard dan tot nu toe werd aangenomen.

Bovenstaande stond op 27 maart 2013 geschreven op de website van de NOS. Het grootste deel van de afleveringen is verloren gegaan, omdat de originele banden destijds opnieuw gebruikt werden om andere programma’s op te nemen. Nu is gebleken dat tekstschrijver Harrie Geelen en hoofdrolspeler Rob de Nijs destijds zelf afleveringen opgenomen en bewaard hebben. De eerste aflevering van ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ werd door de KRO uitgezonden op 22 januari 1972.

Het verhaal voor de serie werd geschreven door Harrie Geelen, de regie was in handen van Tineke Roeffen en Joop Stokkermans componeerde de muziek. De televisieserie, die in de jaren ’70 enorm populair was, was gebaseerd op het sprookje van de Rattenvanger van Hamelen. In de serie verschijnt er plots een rattenvanger, nadat de stad Hamelen al een tijd te kampen heeft met een rattenplaag. Hij meldde zich bij burgemeester Walg (Paul Meijer) en bood hem aan de ratten tegen een vergoeding weg te jagen.

De burgemeester ging meteen akkoord en nog diezelfde nacht lokte de rattenvanger met zijn fluitspel alle ratten de stad uit. Meester Spicht (Paul Deen) vond de afgesproken beloning wat aan de hoge kant. “Wij menen dat deze man ruim voldoende betaald werd met een derde van de prijs, die hij oorspronkelijk gevraagd had. Het was immers een karweitje van niets!”, zei hij in de eerste aflevering. De rattenvanger was het hier niet mee eens en besloot daarom wraak te nemen op het stadsbestuur.

Op dezelfde manier als hij de ratten had weggestuurd, lokte de rattenvanger alle kinderen van Hamelen met zijn fluit de stad uit. Enkele volwassenen, zoals burgemeestersdochter Lidwientje (Ida Bons en na aflevering vijf Loeki Knol), haar geliefde Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs) en poortwachter Aernout Koffij (Martin Brozius) konden de fluittonen ook niet weerstaan en gingen met de rattenvanger mee. Ze kwamen terecht in een wonderbaarlijke wereld, waar het gezelschap vele avonturen beleefde.

Aanvankelijk waren er vijf opnames gepland, maar de serie bleek zo populair dat het er uiteindelijk 45 werden. Toen de serie in 1976 afliep, zijn de opnames van de banden gewist en gebruikt om nieuwe televisieprogramma’s op te nemen. De opnames van Geelen en De Nijs omvatten in totaal elf afleveringen en zijn goed bewaard gebleven. Met moderne digitale technieken zijn de banden bewerkt en binnenkort als speciale DVD-box verkrijgbaar.

Bronnen

- NOS.nl, Afleveringen Hamelen gevonden, 27-03-2013

- Jeugdsentimenten.net, Kunt u mij de weg naar (…)

- Jaap van Lelieveld, De Audioregistratie van een TV (…)

- Youtube.com, Hamelen 1972 (…)

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Op de set van (…), 1974

Landen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.