Martin Cooper

Eerste mobiele telefoon

"Joel, ik bel je met een 'echte' mobiele telefoon. Een draagbare handheld telefoon."

Met die woorden startte uitvinder Martin Cooper van Motorola op 3 april 1973 het allereerste mobiele telefoongesprek ooit. Hij belde precies veertig jaar geleden met Joel Engel, die voor concurrent AT&T eveneens probeerde een mobiele telefoon te ontwikkelen. Hoewel het eerste mobiele telefoongesprek tussen Cooper en Engel al in 1973 plaatsvond, duurde het nog meer dan tien jaar voor de eerste exemplaren voor consumenten beschikbaar waren.

Uitvinder van de mobiele telefoon

Martin Cooper was in 1970 door Motorola benoemd als hoofd van de afdeling autotelefonie. De ontwikkelingen op dat gebied leidden uiteindelijk tot een onderzoek naar de mogelijkheden van mobiele, draadloze telefonie. Cooper’s visie op de toekomst was dat de telefoon niet alleen in huis en in de auto, maar ook op straat door iedereen te gebruiken zou zijn. Na jaren van onderzoek slaagden Cooper en zijn team er in 1973 in het eerste werkende prototype te ontwikkelen, te bouwen en met succes te testen. Erg praktisch was dit prototype nog niet.

De eerste mobiele telefoon

Zeker in vergelijking met de hedendaagse telefoon was het formaat van een baksteen en een gewicht van meer dan een kilo fors te noemen. Het duurde dan ook nog tien jaar voor Motorola in 1983 met het eerste toestel voor consumentengebruik op de markt kwam. Deze DynaTAC-telefoon kostte destijds net zoveel als een kleine auto. Toch was Cooper in 1973 trots op zijn prestatie.

Concurrentie

Concurrent AT&T werkte tegelijkertijd aan een prototype mobiele telefoon en wilde het liefst een monopolie op een dergelijk product hebben. Door de uitvinding van Cooper is dat streven destijds gedwarsboomd. De inmiddels 84-jarige uitvinder denkt nog steeds dat ‘meer competitie beter is’, zo liet hij weten op zijn Twitteraccount.

Mobiele telefoon uit 1922?

In 2011 dook een filmpje op van twee dames die al in 1922 gebruik maakten van een ‘mobiele telefoon’. Op het eerste gezicht lijkt dit vooroorlogse mobieltje echter buitengewoon onpraktisch. Zo was de antenne gemonteerd aan een paraplu die vóór het bellen altijd eerst uitgeklapt diende te worden. Hoe deze telefoon werkte en of deze daadwerkelijk functioneerde is tot op de dag van vandaag onbekend. Het filmpje laat in ieder geval zien dat er lang voor het eerste succesvolle mobiele telefoongesprek op 3 april 1973 al nagedacht werd over de ontwikkeling van een draagbare telefoon.

Bronnen

- BN DeStem, Mobiele telefoon viert 40ste (…), 03-04-2013

- Scientas.nl, Geschiedenis van de mobiele telefoon (…)

- Volkskrant.nl, Mobieltje viert 40ste verjaardag (…), 03-04-2013

- National Geographic, Eerste mobiele telefoon dateert (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Forum-MartinCooper (…), 2007

 

Leestips - Boeken

Moderne uitvindingen
Moderne uitvindingen

€ 14.99

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.