Mount Everest

Het dak van de wereld: Het beklimmen van de Mount Everest in het verleden

De Mount Everest, wie kent deze berg niet? De Nepalese overheid heeft besloten dat de klimvergunningen van vorig jaar ook dit en volgend jaar geldig zijn. Vorig jaar konden mensen de Mount Everest niet beklimmen door de zware aardbeving in Nepal. De Nepalezen komen deze mensen nu tegemoet. De berg is de afgelopen 100 jaar door vele mensen beklommen. Sommigen hadden succes, anderen niet.


Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw probeerden verschillende klimmers de top te bereiken. Het waren de Britse bergbeklimmers George Mallory en Andrew Irvine die in 1924 aan de klim begonnen. Helaas is het nooit duidelijk geworden of ze de top hebben bereikt. Het laatste teken van leven van de twee heren was bij hun vertrek uit het basiskamp een paar honderd meter onder de top. De bergbeklimmers zijn nooit teruggekeerd.


Eerste succesvolle beklimming


Tenzing Norgay


Het duurde een kleine 30 jaar voordat Edmund Hillary en Tenzing Norgay de eerste mensen waren die de berg 


succesvol beklommen. Op 29 mei 1953 bereikten de Nieuw-Zeelander en de Nepalese Sherpa in de ochtend de top. Deze eerste succesvolle expeditie werd geleid door de Britse kolonel John Hunt. Hij had een team uitgezocht met de beste klimmers uit het Britse rijk in die tijd. Het team was goed voorbereid. Men had een grote hoeveelheid zuurstof bij zich. Dat was nog nooit eerder bij een klimexpeditie meegedragen tot die tijd. Er gings zelfs een fysioloog mee die onderweg de lichaamsfuncties van de bergbeklimmers continu controleerde. Het was dankzij de goede voorbereidingen en de kwaliteiten van de bergbeklimmers dat de top op meer dan 8800 meter in 1953 werd bereikt. Hun prestatie werd wereldnieuws.


De eerste Nederlander op de Mount Everest


René de Bos was de eerste Nederlander die succesvol de top van de Mount Everest wist te bereiken. Hij deed dit op 7 oktober 1990. De expeditie van de Bos was zeker niet de eerste Nederlandse poging. Verschillende Nederlandse expedities werden er gedaan, maar die mislukten allemaal. Toen de Bos begon aan zijn afdaling, kwam hij een Koreaanse collega tegen die zuurstoftekort had en de Bos om zuurstof vroeg om de top te behalen. De Koreaan is ondanks het gekregen zuurstof nooit meer beneden gekomen. De Nederlander kwam door zijn goed bedoelde gebaar ook nog in problemen, toen hij op de Khumbu-gletsjer verdwaald raakte. De Bos wist echter succesvol terug te keren. Bart Vos, een andere Nederlandse klimmer, beweert dat hij al op 8 oktober 1984 de top van de Mount Everest heeft behaald. Aan zijn relaas wordt echter getwijfeld, omdat hij geen bewijzen heeft voor zijn claim.


Edmund Hillary


Mount Everest niet het hoogste punt ter wereld?


De Mount Everest is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld en wordt door velen gezien als het hoogste punt op aarde. Als er een plek gevonden moet worden op aarde die het dichtst bij de maan en sterren komt, zouden de meeste mensen zeggen dat dit de top van de Mount Everest zou moeten zijn. Dit is echter niet waar: de aarde is namelijk niet perfect bolvormig. Wiskundigen noemen de aarde een afgeplatte ‘sferoïde’, wat inhoudt dat er een uitpuiling op de aarde is net onder de evenaar. Iedereen in dat deel van de wereld staat al ‘hoger’ of dichterbij de maan dan de mensen die niet op deze uitpuiling staan. De berg waarbij je dan dichtst tot de maan of sterren staat is de Mount Chimborazo in Ecuador. De berg ligt ‘slechts’ 6268 meter hoog. De Mount Everest ligt met zijn 8848 meter een stuk hoger als je dit vanaf de zeespiegel rekent. Doordat Mount Chimborazo echter op een groter stuk van de uitpuiling ligt, is deze berg circa 2,5 kilometer dichterbij de maan dan Mount Everest en dus het hoogste punt ter wereld!


Nieuwste ontwikkeling bergbeklimmen


Het beklimmen van de Mount Everest is een zware taak en vele mensen zijn omgekomen bij het avontuur. Het is echter in 2016 mogelijk om de Mount Everest veilig te kunnen beklimmen dankzij de nieuwste ontwikkeling op het gebied van bergbeklimmen. De IJslandse Virtual Reality Studio Solvar en hardwaremaker Nvidia werken namelijk al een aantal jaar aan de interactieve en virtuele beklimming van de Mount Everest. Het gezamenlijke programma van de twee bedrijven heet Everest VR. Door het gebruik van HTC-Vive headsets, een goede grafische kaart en de juist software is de virtuele beklimming van de Everest dan geen probleem. De virtuele beklimming zal echter niet goedkoop zijn. De benodigde hardware om in 3D door de Himalaya te wandelen is niet goedkoop. De Everest VR moet later dit jaar uitkomen. Naast alle uitzichten en zoom functies is er ook de mogelijkheid om te communiceren met virtuele expeditieleden en is het ook mogelijk om hulp te vragen bij bepaalde acties zoals een ladder beklimmen. Wilt u meer lezen over eerste beklimmingen? Ga dan naar www.bergwijzer.nl/eerste-beklimmingen.  


 


Afbeeldingen:


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.