Geen afbeelding beschikbaar

Eerste uitzending van The A-Team

Op 23 januari 1983 verschijnt The A-Team voor het eerst op tv. Deze avonturenserie wordt mateloos populair.

Ontstaan van de serie

In 1982 kwam de film Rocky III uit met Sylvester Stallone in de hoofdrol. In de film maakte Mr.T, geboren als Laurence Tureaud, zijn opwachting als Clubber Lang. Amerikaanse schrijver en televisieproducent Stephen J. Cannell besloot na zien van de film om een serie rondom Mr.T te schrijven. Cannell wilde in eerste instantie dat Mr T het hoofd werd van het A-Team, maar gaandeweg het schrijfproces werd het personage Hannibal gecreëerd dat in de serie vertolkt wordt door een andere acteur (Mr.T vertolkt uiteindelijk de rol van B.A.).

The A-Team: eerste uitzending en het verhaal

Op 23 januari 1983 verschijnt in Amerika de eerste aflevering van The A-Team op tv. De serie gaat over vier Vietnamveteranen die ontsnapt zijn uit de gevangenis van Fort Bragg. Zij zaten daar ten onrechte vast voor een overval op de bank van Hanoi vlak na de Vietnam Oorlog. Na hun ontsnapping trekken zij met hun busje door Amerika en helpen onderweg mensen die onderdrukt worden door criminelen. Ondertussen zit het leger hen op de hielen vanwege de ontsnapping. Het viertal staat onder leiding van kolonel Smith (‘Hannibal’) en bestaat verder uit B.A., Face en Murdock. The A-Team was een avonturen-/actieserie met humor. Er vielen nauwelijks doden of gewonden: alle afleveringen bij elkaar gerekend viel in totaal slechts één dode.

Succes van The A-Team

De serie werd vier jaar uitgezonden en er werden 98 aflevering geproduceerd, verdeeld over vijf seizoenen. Destijds ging het slecht met het televisienetwerk NBC, maar The A-Team wist met hoge kijkcijfers het netwerk uit het slop te halen. In het vierde seizoen daalde het kijkcijferaantal enorm en na het vijfde seizoen kwam een einde aan de serie. Vanaf september 1983 werd de serie in Nederland door de TROS uitgezonden. In mei 1984 bezocht de cast, op Hannibal na, ons land, opgewacht door duizenden fans.

Het duurde lang voordat de serie werd verfilmd. Dit kwam door het overlijden George Peppard (‘Hannibal’) in 1994. In 2010 verscheen The A-Team alsnog op het witte doek. De serie wordt nog regelmatig op tv herhaald.   

 

Bronnen:

-    Ateamfans.nl, Weetjes

-    Muziek-en-film.infonu.nl, The A-Team; serie uit de jaren tachtig

Afbeelding:

-    Wikicommons, Logo van The A-Team door Stephen J. Cannell Productions

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.