Geen afbeelding beschikbaar

Q & Q: de best bekeken Nederlandse jeugdserie allertijden

De jeugdcrimi Q & Q was de best bekeken Nederlandse jeugdserie allertijden, met een gemiddeld kijkcijfer van 3,1 miljoen. Ook in Oostenrijk en Duitsland boekte de serie succes. ‘’Q & Q duudududu dudududuududuu du-du-du-du’’ werd een intronummer dat bij menig kijker niet uit het hoofd was te krijgen.

Het verhaal van Q & Q

In het eerste deel ontmoeten we Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant: de twee hoofdrolspelers van de serie. Hiermee wordt gelijk een primeur gemaakt met kinderen in een hoofdrol.  Beide jongens wonen in het fictieve dorp Runkum en beide achternamen begonnen met een Q. Samen worden de ze hechte vrienden. Wilbur te paard en Aristides met zijn telelens beleven samen de spannendste avonturen. In de serie denken de mannen een misdrijf op het spoor te zijn, nadat ze per ongeluk een verdachte foto hebben genomen in het bos. Er wordt erg sceptisch gereageerd door hun omgeving, dus gaan ze zelf op onderzoek uit. Wel schiet Wilbur’s opa de mannen te hulp.

Vervolgen

De eerste serie van Q & Q ontving een lading met positieve reacties en kreeg uiteindelijk nog een tweede deel. Het eerste deel werd uitgezonden in 1974, waarna in 1976 het tweede deel  ‘Kunst- en vliegwerk’ volgde. Ook werd de serie een aantal malen herhaald, waaronder in 1983, 1984 en in 1995. Daarnaast verschenen er in 1975 en 1976 twee boeken over de avonturen van de Runkumse jeugdhelden.

Beperkt budget

Ondanks het grote succes van de serie, hadden makers Bram van Erkel, Harrie Geelen en Joop Stokkermans maar een beperkt budget om de serie mee in elkaar te zetten. Het programma werd hierom opgenomen tijdens de schoolvakanties van de jonge hoofdrolspelers. De opnames vonden grotendeels plaats in het Gooi.

Muziek

De muziek uit de intro van Q & Q werd ingezongen door Robert Long, waarnaast de verder muziek in de serie werd verzorgd door Joop Stokkermans. Het intronummer was razen populair onder de jeugd en werkte erg aanstekelijk. Hierna werd de single versie uitgebracht, gezongen door De Makkers.

Bronnen:

kunst-en-cultuur.info.nu Q en Q

Q en Q 

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Q en Q

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.