Geschiedenis boeing 747

Eerste vlucht Boeing 747

Een nieuw type vliegtuig doet zijn intrede en zet een nieuwe standaard voor commerciële lijnvluchten. De Boeing 747 biedt ruimte aan veel meer passagiers dan voorheen mogelijk was en bevat vier straalmotoren. De eerste vlucht van de Boeing 747 was op 21 januari 1970.

William Boeing

William Boeing kocht  in 1910 een scheepswerf in de haven van Seattle. Boeing studeerde aan de Yale University en specialiseerde zich in de houtindustrie, de sector waar hij enkele jaren werkzaam in was. Nadat hij het scheepswerf in Seattle had laten ombouwen tot een fabriek voor de bouw van vliegtuigen, paste hij zijn kennis van de houtbouwkunde toe op de ontwikkeling van vliegtuigen.

Pacific Aero Products & Boeing Airplane Company

Samen met George Westervelt ontwierp hij enkele watervliegtuigen. Het bedrijf kreeg de naam Pacific Aero Products en ging op 15 juli 1916 van start. De eerste B&W’s waren bedoeld voor vluchten over zee en werden voornamelijk voor de Amerikaanse marine ontwikkeld. Op mei 1917 ging Boeing alleen verder, en vanaf dat moment heette het bedrijf Boeing Airplane Company.

Eerste Wereldoorlog

De Amerikaanse deelname aan de Eerste Wereldoorlog in zorgde voor een grotere vraag naar watervliegtuigen, wat gunstig was voor het bedrijf. Met het einde van  deze oorlog gingen veel vliegtuigbedrijven ten gronde. Boeing hield zich staande door naast vliegtuigen ook andere zaken te gaan produceren, zoals kasten, boten en meubels.

Tweede Wereldoorlog

Na de jaren twintig produceerde Boeing vliegtuigen voor de luchtpost en het leger. De militaire toepassing raakte in een stroomversnelling dankzij de Tweede Wereldoorlog. Boeing ontwierp wendbare gevechtsvliegtuigen en zware bommenwerpers, zoals de bekende B-serie. Wederom leidde het einde van een wereldoorlog tot een flinke daling van de productie.

Passagiersvliegtuigen

Om snel te herstellen begon Boeing zich meer op de commerciële sector te richten. Ondertussen vorderde de technologie dusdanig, dat passagiersvliegtuigen enorme verbeteringen ondergingen. In 1958 vloog de eerste Boeing aangedreven door straalmotoren: de 707. Vanaf dit moment werd de Verenigde Staten de leider in commerciële vliegtuigbouw.

Boeing 747

De modellen van Boeing volgden elkaar op en de vliegtuigvaart nam explosief toe. In 1970 produceerde Boeing zijn kroonjuweel: de 747, het meest geproduceerde lijnvliegtuig tot dusver. Tot in 2005, toen de Airbus A380 gebouwd werd, was de 747 tevens het grootste passagiersvliegtuig ter wereld.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!