Etrusken

Iemand zei dat het is alsof je een Belgenmop vertelt in het bijzijn van een groep Belgen.

Aldus een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam over de uitlatingen van NOS-correspondente Andrea Vreede. Tijdens de openingsspeech van een grote tentoonstelling over de Etrusken in het Allard Pierson Museum vergeleek zij de Italiaanse premier Silvio Berlusconi met de op seks beluste Etruskische koningen. Dit was tegen het zere been van de Italiaanse ambassadeur Giordano, die na het horen van de opmerking boos de zaal verliet.

De Etrusken waren een beschaving die vanaf de negende eeuw voor Christus een groot deel van Midden-Italië beheersten. Ze hechtten veel waarde aan cultuur en hadden hun eigen religie, alfabet en taal. Ook op het gebied van de zeden en gebruiken waren de Etrusken uniek. In tegenstelling tot de andere samenlevingen uit de Oudheid genoten vrouwen en slaven namelijk een zeer geëmancipeerde positie. Daarnaast hadden de Etrusken een veel vrijere seksuele moraal, zo blijkt uit de beschrijving van de Griekse schrijver Athanaeus: "Voor de Etrusken is het geen schande om in het openbaar gezien te worden terwijl ze iets doen, of terwijl iemand iets met hen doet; dit is ook weer zo'n gebruik van hun land.”

Nadat de Etrusken in de derde eeuw voor Christus onderworpen werden door Rome namen de Romeinen veel van hun cultuur over. Toch blijken dus niet alle hedendaagse ‘Romeinen’ het op prijs te stellen als ze worden vergeleken met hun Etruskische voorvaderen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Dan lees je Geschiedenis Magazine.