Geen afbeelding beschikbaar

Etrusken

Iemand zei dat het is alsof je een Belgenmop vertelt in het bijzijn van een groep Belgen.

Aldus een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam over de uitlatingen van NOS-correspondente Andrea Vreede. Tijdens de openingsspeech van een grote tentoonstelling over de Etrusken in het Allard Pierson Museum vergeleek zij de Italiaanse premier Silvio Berlusconi met de op seks beluste Etruskische koningen. Dit was tegen het zere been van de Italiaanse ambassadeur Giordano, die na het horen van de opmerking boos de zaal verliet.

De Etrusken waren een beschaving die vanaf de negende eeuw voor Christus een groot deel van Midden-Italië beheersten. Ze hechtten veel waarde aan cultuur en hadden hun eigen religie, alfabet en taal. Ook op het gebied van de zeden en gebruiken waren de Etrusken uniek. In tegenstelling tot de andere samenlevingen uit de Oudheid genoten vrouwen en slaven namelijk een zeer geëmancipeerde positie. Daarnaast hadden de Etrusken een veel vrijere seksuele moraal, zo blijkt uit de beschrijving van de Griekse schrijver Athanaeus: "Voor de Etrusken is het geen schande om in het openbaar gezien te worden terwijl ze iets doen, of terwijl iemand iets met hen doet; dit is ook weer zo'n gebruik van hun land.”

Nadat de Etrusken in de derde eeuw voor Christus onderworpen werden door Rome namen de Romeinen veel van hun cultuur over. Toch blijken dus niet alle hedendaagse ‘Romeinen’ het op prijs te stellen als ze worden vergeleken met hun Etruskische voorvaderen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!