Geen afbeelding beschikbaar

Foto’s en brieven van Anton Mussert ontdekt

Enkele persoonlijke foto’s en brieven van NSB-leider Anton Mussert (1894 - 1946) zijn herontdekt in het Regionaal Archief Nijmegen. De voorwerpen lagen dertig jaar opgeslagen in het Archief, nadat ze in 1980 door een onbekend gebleven persoon werden afgegeven.

Onder de spullen bevinden zich liefdesbrieven van de NSB-leider aan zijn achttien jaar oudere tante Maria Witlam, die later zijn vrouw zou worden. Ook werden brieven van familieleden en NSB-sympathisanten gevonden, alsmede een kaart van het voormalige klooster Westerhelling in Nijmegen. Dit klooster werd tijdens de oorlog gebruikt als vakantiekolonie voor NSB-kinderen en werd door Mussert bezocht in 1942. Op de gevonden foto’s staan onder meer de NSB-landdagen in Lunteren.

De spullen zijn inmiddels overgedragen aan het NIOD in Amsterdam, waar er wetenschappelijk onderzoek op verricht zal worden. Volgens het NIOD betreft het een bijzondere ontdekking, gezien het feit dat er maar weinig persoonlijke spullen van Mussert bewaard zijn gebleven. Zodra het Tweede Wereldoorlogmuseum in de regio Arnhem - Nijmegen is afgerond, zullen de spullen terugkeren naar Nijmegen.

Bron

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 13 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!