Geen afbeelding beschikbaar

Gert Jan Theunisse wint op Alpe d'Huez

De Alpe d’Huez is één van de bekendste bergen die in de Tour de France beklommen wordt. Tussen 1976 en 1989 won er acht keer een Nederlander op de Alpe d'Huez, waardoor deze ook wel de Nederlandse berg genoemd wordt. Gert Jan Theunisse was op 19 juli 1989 de laatste Nederlander die de prestigieuze rit won.


De Alpe d’Huez was in 1952 voor het eerst opgenomen in een Touretappe. De Italiaan Fausto Coppi won die rit, maar het duurde daarna ruim twintig jaar voor de 1860 meter hoge berg opnieuw op het programma stond. Vanaf 1976 is bijna iedere editie een etappe geëindigd met aankomst op de berg.


Nederlandse successen op Alpe d’Huez


Nederlandse wielrenners boekten acht overwinningen op de Alpe d’Huez, die met een lengte van 14 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van bijna acht procent tot de zwaarste in de Tour de France hoort. Joop Zoetemelk won in 1976 als eerste Nederlander op de Alpe d’Huez en herhaalde dat in 1979. Later wonnen ook Hennie Kuiper (2x), Peter Winnen (2x), Steven Rooks en de op de foto afgebeelde Gert Jan Theunisse de rit, waardoor de bijnaam ‘De Nederlandse berg’ ontstond.


Gert Jan Theunisse wint op Alpe d’Huez


Op de foto is te zien hoe Gert Jan Theunisse onderweg naar de top van de Alpe d’Huez een flesje water aanneemt van een supporter. Tegenwoordig is dat uit angst voor doping verboden, renners mogen het water alleen nog over zichzelf heengooien. Supporters moedigen hem aan en een fotograaf volgt hem per motor op de voet. Theunisse was min of meer uit woede al vroeg in de aanval gegaan tijdens de klim. Hij was het niet eens met de tactische plannen van zijn ploeg (PDM) en reed, na een bidon naar zijn ploegleider te hebben gegooid, in zijn eentje zo hard mogelijk naar boven. Dat kon Theunisse uitstekend want zoals te zien is droeg hij al tijdens deze etappe de bolletjestrui, bedoeld voor de beste klimmer in de Tour de France.


Bolletjestrui en eindklassement


Theunisse wist de rit uiteindelijk te winnen met een voorsprong van ruim een minuut op achtervolgers Pedro Delgado en Laurent Fignon. Mede door zijn zege op Alpe d’Huez won Theunisse de bolletjestrui en eindigde hij als vierde in het algemeen klassement, op zeven en halve minuut van winnaar Greg LeMond.

Bronnen


-          Alpe d’Huez, 21 haarspeldbochten naar de (...) (17-7-2013)


-          Bike Race Info, 1989 Tour de France (17-7-2013)


-          Info Nu, Nederlandse zeges op l’Alpe (…) (17-7-2013)


-          NOS, Theunisse wint op Alpe (…) (17-7-2013)


Leestips-Boek


Alpe D'huez Alpe D'huez


€ 12.50 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!